ZORAN MILANOVIĆ UŽIVO IZ PULE: “Ursula von der Leyen dolazi u Mostar položiti cvijeće na grob bosanskih Hrvata”
‘Jučer su raspisani izbori u BiH po kriminalnoj proceduri. I sad će – što? Doći predsjednica Evropske komisije? Radije neka vijenac pošalje’, rekao je Milanović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pule u povodu Dana oslobođenja i Dana grada Pule. Nakon sjednice obratio se i medijima, prenosi tportal.hr.

‘Znate kad je to bilo, 18. veljače. Prije dva i pol mejseca. Kada bi naši ljudi, političari, Plenković čitali ono što institucije konkretno hrvatskog naroda u BiH pišu, a ne se bavili točkama i zarezima u besplodnim, kilavim briselskim traktatima, onda bi možda nešto shvatili. To je ozbiljna stvar što oni najavljuju. Ne bih htio da to ode u pravcom. Bude li na kraju otišlo u tom pravcu, ja ću ih podržati’, rekao je Milanović komentiravši jučerašnje priopćenje Čovića u kojem se govori o teritorijalnom preustroju BiH.

‘Ja bih radije da se riješi načinom i metodama koje ja predlažem, a to je ovaj slučaj širenja NATO-a, to je hrvatski trenutak istine. Ili smo nacija ili nismo. Ako nismo, da se brate raziđemo, da priznamo da postoje ove u BiH koji su treća klasa i mi koji za njih uopće ne brinemo. Ili ćemo kroz pritički pritisak kroz NATO, da nas se ne tretira kao krušne mrvice koje vrapci jedu na podu, isposlovati to, istjerati pravdu, da se problem izbornog zakona riješi ukazom visokog međunarodnog predstavnika’, kazao je Milanović.

‘Za par dana dolazi u Sarajevo i Mostar predsjednica EK-a, to je Plenković isposlovao. To je valjda pogrebna zabava, žena valjda dolazi donijeti cvijeće na grob”, rekao je Milanović.

‘Očekujem od HRT-a da ne bude Yutel, da se malo založi’, dodao je. ‘Ovo ispada kao moja solo igra, ja mogu ovako i onako, ali Hrvati će ići na institucionalno povezivanje praktički treći intentitet. O tome se radi, to piše u tim dokumentima i ljudi su se za to spremili. To neće proći bez tenzija. Premijer očito ne razumije, a onda nije mu ni stalo, dodao je.

Komentirao je i sjednicu VNS-a, podsjetivši da je premijer prije dva mjeseca da se sastane zbog Ukrajine. ‘Ovo što se događa u BiH je postalo akutno jer je dugo netretirano. Sad se moramo naći. Moramo imati zajednički stav. Ja ne mogu u NATO-u blokirati, ja mogu samo dati naputak ambasadoru da bude protiv. Moramo sjesti i zauzeti zajednički stav’, rekao je Milanović.

‘Djelujem kao ucviljena šiparica, ali neću prestati upozoravati’, poručio je Milanović.

‘On je ukrao nešto i drži to kao Baja Patak jer on gubi sve. Bakir može, Bakir igra drugu vrstu igre. Komšić i to jedno društvo igra na hrvatsku slabost brojeva jer Hrvata nema dovoljno. Komšić već godinama krade, ja sam nasjeo na to prije 12 godina i nikad više’, komentirao je i poruke Željka Komšića.

‘Jučer su raspisani izbori u BiH po kriminalnoj proceduri. I sad će – što? Doći predsjednica Europske komisije? Radije neka vijenac pošalje’, rekao je Milanović.

Na pitanje bi li pristao da Čović predstavlja Hrvate u BiH, rekao je da mu je svejedno. Kazao je i da je Dodik partner i da nije četnik. ‘Kakva povezanost s Putinom? Putin ni ne zna da on postoji’, rekao je.

‘U ovoj situaciji Srbi su nam prijatelji’, rekao je Milanović i dodao kako je to i Dodik.

Na komentar novinara da je Republika Srpska nastala na zločinima, Milanović je rekao: ‘Helou, Amerika je nastala na zločinu, na genocidu. Francuska je nastala na zločinu… Da, bilo je zločina. Tko ih je priznao u Daytonu? Hrvatska. Hrvatska je jamac Daytona, stavom, glasom i moralom’.

Rekao je i da se visoki predstavnik u BiH Schmidt ponaša kao ‘mali švabo’.

‘Hrvatska je ’77. u vrijeme maršala Tita usvojila jedan ljudski, razuman zakon. I sada vidimo konzervativnu regresiju. Ja znam da ima liječnika koji imaju priziv i ne mogu ih osuditi. No pitam se gdje je tu država koja će ženama osigurati pravo na pobačaj. Vidim da se i ministar Beroš javio, dok se Plenković sakrio pod stol’, komentirao je pitanje pobačaja.

‘Dobrodošao u boj, poginut ćeš tako blesav kakav jesi. Ta banda zbog kompleksa tog tipa trpi. Ovo je tipičan ustavni udar HDZ-ovski. Ja sam po Ustavu odgovoran, a ne taj tupooki drugoligaš. Nahuškao ih je ko stekle pese na načelnika glavnog stožera, nije uspio s tom zloouporabom. Nije htio vratiti Brčula. Preživio je čistku, popio je tableticu za hrabrost i sad najavljuje izmjene zakona’, komentirao je Milanović Banožićevu najavu izmjena Zakona o odbrani.

SB
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...