ZNA LI SARAJEVO ŠTA SE SPREMA: Sve što ne dobije na Kosovu, Srbija misli „namiriti“ u Bosni i Hercegovini
Beograd, naime, ima svoj pakleni plan, koji uključuje dvije „vruće tačke“ – Kosovo i entitet Republika Srpska u BiH!

Već par dana, novi-stari (vječiti?) ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, šalje tek ovlaš šifrovane poruke kako je Srbija „spremna dogovoriti se sa Zapadom“.

Nudi, kako reče, „zajednički interes“…

Jedini je problem u tome što Beograd ne može ostaviti Putina i Rusiju baš – tek tako. Posebno, bez jasne alternative-ponude sa Zapada.

Dačić je u intervjuu za Glas Amerike kazao kako je “vitalni interes Evropske unije da Srbija bude njena članica, ali istodobno zapadne zemlje aktualnom politikom guraju Beograd prema Moskvi”.

Ovakve izjave Dačića svjedoče da je Vučić na dobrom putu da „pusti niz vodu“ Putina, ali pokušava istrgovati što bolji „deal“…jer nije bez nekog vraga – Kosovo „najskuplja srpska reč“!

Beograd se „namjestio“ za „Veliki dogovor“ i očekuje ponudu „sa zapadne strane“. Ono što se do kraja ne govori je – šta se očekuje od Zapada? Kakav „poklon“ Srbija očekuje da bi „zaboravila“ na oslabljenu Moskvu i Putina?

Teško da se više i može govoriti o opciji da se Srbija ne dogovori sa Zapadom. Samo je pitanje kako i zašto. Šta je deal? Propast trgovine bi bilo veliko iznenađenje, ali nije do kraja isključen.

Beograd, naime, ima svoj pakleni plan, koji uključuje dvije „vruće tačke“ – Kosovo i entitet RS u BiH!

Ovako je to nekako Beograd domislio: Na Kosovu se nema šta puno tražiti, ali se mogu pokupiti neke važne „sitnice“. Prije svega nekakva „Zajednica opština“, ali bez stvarno ozbiljnog (para)državnog sadržaja. Neće biti RS-a na Kosovu.

Beograd se najviše želi „namiriti“ na imovini i statusu SPC, pa će se za manastire, crkve i ostalu imovinu vjerovatno zahtijevati status „eskteritorijalnosti“ – sličan onome koga imaju diplomatsko-konzularna predstavništva. Tek će se vidjeti hoće li to zadovoljiti SPC. Kao i cijeli taj „deal“. Crkvenjaci su najjači ruski igrači…

Od ostalih stvari Srbiju najviše zanima – lova, privredni kapaciteti i kompleks Gazivoda. Tu će probati uzeti ponešto na osnovama nekadšnjih ulaganja. I to bilo bilo to.

Sve što ne dobije na Kosovu, Srbija misli najvećim dijelom „namiriti“ u Bosni i Hercegovini.

Beograd želi da se „preko Drine“ ostane (u najmanju ruku) kako je sada, pa čak i puno više. A to više je federalizacija entiteta RS, a time i cijele BiH, kao „trajna garancija opstanka“, ali i kao nova osnova za moguće osamostaljenje ili priključenje Srbiji, „kada se steknu uslovi“!

Kao „federalna jedinica“.

 

Na tom fonu je i Dodikovo zalaganje za tzv. „izvorni Dayton“, ali i podrška iz Hrvatske da se BiH „federalizira“, a što se već par puta guralo kroz razne dokumente u EU.

Bilo bi tu još nekih sitnica i usluga na nekim drugim pozicija u regionu Balkana, ali Kosovo i RS su najvažnije stavke na „računu Srbije“. Sve ostalo su samo „džidže“ da javnost lakše proguta i probavi mogući „istorijski dogovor sa Zapadom“. Najteže će biti oko NATO-a, ali tu će se već naći neki model, ako Beograd zaključi da je dobio ono što je tražio.

Beograd se tako Zapadu otvoreno nudi i traži „poklone“ za pokazanu lojalnost, pa će biti zanimljivo vidjeti šta će na kraju dobiti? Sudeći prema iskustvima lobiranja iz Hrvatske, Zapad, a posebno SAD su itakako zainteresirane za ovu „razmjenu dobara“.

Najbolje smo to vidjeli na primjeru forsirane izmjene Izbornog zakona BiH po „šnitu“ HDZ BiH.

Zna li službeno Sarajevo šta se u ovom loncu kuha i šta će biti strategija BiH? Hoćemo opet čekati, pa opet zakašnjelo reagovati, dok se u Sarajevu dijeli postizborni kolač, a na Balkanu “geopolitička pita” ?

Zna li Sarajevo da je Vučić već uveliko pripremio „lansiranje Srbije“…u orbitu.

Ima samo dvije opcije. Njegov „Satelit Srbija“ će se pozicionirati tamo, gdje dobije najviše „prostora i brzine“?

Ruska ili zapadna raketa za “lansiranje” – jedina je voždova dilema?

(Ljudski.ba)Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...