ZLATKO LAGUMDŽIJA, BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: “Ovo je razlog zbog kojeg BiH nije dobila status kandidata…”
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo organizuju šesti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 28. juna u Sarajevu. Tim povodom, gost Novog dana N1 televizije bio je Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu, ali i nekadašnji šef diplomatije Bosne i Hercegovine, bivši premijer i bivši ministar vanjskih poslova BiH.

“Energetski generator ekonomskog razvoja je da će biti potpuno drugačija energija. Ukoliko ne promijenimo ovo što sada imamo morat ćemo sve uvoziti”, kazao je Lagumdžija.

“Do danas smo izvoznik struje, a možemo postiati uvoznik. Mi sada moramo odmah imati plan za izvore obnovljive energije, regionalnom saradnjom, prema EU investitorima”,kaže Lagumdžija.

Transformacija zdravstvenog sistema je bitna. Kako obezbijediti da zdravstvo bude osnovno ljudsko pravo u nerazvijenim zemljama?

“To je jedna od najvećih industrija svijeta, druga stvar je obrazovanje, digitalna trasformacija i na kraju vladavina prava koja se tiče uređivanja porskeog sistema. Moramo urediti penzioni sistem. Imamo potpuno razbijen penzioni sistem”, kaže Lagumdžija ističući da će ovo biti prilika da se čuju konktretni prijedlozi svjetskih stručnjaka.

“Najvažniji razlog zašto nismo dobili kandidatski status je zbog ljudi koji nas vode”
Evropa se u Brisleu skupila preko vikenda da nam kaže koliko im je stalo do BiH. Oni su na ovaj način što je BiH ostala bez kandidatskog statusa kazali da ovi moraju otići s pozicija i poruka je skloniti ovo što prije, neće dobiti ništa, mišljenja je Lagumdžija.

“Ne možete ih nagraditi za nered, pa da kažu kako su oni velikim naporom omogućili BiH kandidatski status”, kaže Lagumdžija.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...