ŽIVIMO ZA TAJ DAN Vojin Mijatović: “Svidjelo se to nekima ili ne, jedan dan će svaki građanin moći da bira i da bude izabran na cijeloj teritoroji BiH!”
Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović oglasio se nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku o finansiranju izbora, rekavši da će izbora biti u oktobru.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Danas je Visoki predstavnik u BiH svojom odlukom otklonio i posljednju prepreku za održavanje izbora. Godinu dana tvrdimo da će biti izbora, godinu dana vodimo borbu i sa onima koji su radili sve da izbora ne bude.

Država BiH jeste u blokadi posljednje četiri godine, ali jedan po jedan padaju oni koji rade sve da naruše suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

BiH je blokirana zbog zloupotrebe onih koji vladaju 25 godina državom i kriju svoj kriminal iza Dejtonskih mehanizama zaštite nacionalnih interesa.

U oktobru će pobjediti građanska BiH, a poslije oktobra institucije će raditi za sve građane BiH, a ne za etno-nacionalni interes koji je razorio BiH društvo.

Jedan dan svaki građanin će moći da bira i da bude izabran na cijeloj teritoroji BiH, svidjelo se to ili ne onima koji ne bi politički postojali da im nije Dejtonskih mehanizama blokade!!!

Građanska i evropska BiH znači život i razvoj, sve ostalo je zabluda!!!”, zaključio je Mijatović.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine poništavajući odluku Ministarstva finansija BiH da CIK-u alocira samo 9,5 miliona KM. Objavljujući svoju odluku kazao je i da oni koji blokiraju izborni proces moraju odgovarati.

“Primio sam k znanju odluku koju je sa zakašnjenjem jučer donijelo Vijeće ministara, a koja se čini korak u pravom smjeru.

Gledajući odluku vidio sam da je dobra, ali da nije dovoljno dobra. Nakon što sam prikupio detaljne informacije na zajedničkom sastanku s Ministarstvom finansija i CIK-om, sasvim mi je jasno da planirana sredstva nisu dovoljna”, rekao je Schmidt

S obzirom na to, on navodi da je potrebno hitno osigurati sav novac, odnosno svih 12,5 miliona KM.

“Ovom odlukom nalažem sljedeće. CIKBiH dobit će iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za izbore kao posebna alokacija, ali to ne uključuje dalja izdvajanja koja bi mogla biti potrebna za organizovanje izbora. Moje odluke pravosnažno mijenjaju odluku Vijeća ministara i dodjeljuju cijeli iznos CIK-u, a osiguravaju se i trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora”, naveo je on.

Navodi da odluke o izdvajanju novca za izbore 2022. i o rješavanju problema finansiranja ubuduće, stupaju na snagu čim budu objavljene na web stranici OHR-a.

“Nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku. Moram reći da ovo nije dobro jer pokazuje da odgovorni nisu bili u stanju organizovati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar”, rekao je Schmidt.

Zatim je naglasio da “svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovama demokratije mora odgovarati”.

“Međunarodna zajednica će to pomno pratiti. BiH se nalazi na ključnoj tački historije u kojoj je u prilici da priđe bliže EU, ali bi za to prvo trebalo da bude u stanju sama organizovati svoje izbore”, zaključak je Christiana Schmidta.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...