ŽELJKO KOMŠIĆ OTKRIO ZAKULISNE IGRE?: “Evo zašto Schmidt i HDZ u panici pokušavaju da nametnu izmjene izbornog zakona i Ustava koje će BiH odvesti u…”
Komšić smatra da se nastoje preduhitriti odluke sudova, pa se pokušava nametnuti rješenje nakon kojeg ne bi bilo povratka nazad, jer bi tad bilo apsolutno nemoguće implementirati presude iz Strazbura kao ni presude Ustavnog suda BiH, a naročito one iz Strasbourga koje idu u korist ideje građanske države.

Iz dana u dan novinari otkrivaju sve više informacija o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koje priprema Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

Visoki predstavnik vrši konsultacije sa civilnim društvom i liderima političkih stranaka, a sve su pouzdanije informacije kako će njegovi prijedlozi najviše ići na ruku bh. HDZ-a i učvrstiti etnopolitiku u BiH.

O “Schmidtovom planu” za Federaciju BiH večeras se na svom Facebook profilu oglasio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić kaže kako su Christian Schmidt i HDZ BiH svjesni su toga da će Evropski sud za ljudska prava prihvatiti apelacije prof. dr Zlatana Begića koju je uputio u Strazburg, a odnosi se na nejednaku vrijednost glasa i konstitutivnost kao i toga da bi Ustavni sud BiH također mogao prihvatiti moju apelaciju kada je riječ o proglašavanju neustavnim odredbi koje se tiču vitalnog interesa, a na kojeg se ne mogu pozivati oni koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

“Evropski sud za ljudska prava nedavno je odbio miješanje Republike Hrvatske u apelaciju Zlatana Begića. Time je najveća pravna instanca u Evropi doslovno poručila da se Hrvatska ne može miješati u unutarnja pitanja BiH, s čime se Schmidt gazeći međunarodno pravo, očito ne slaže. Tu je i apelacija Slavena Kovačevića koja je također jako važna i odluka po njoj proizvodi značajne pravne posljedice”, poručio je Komšić i dodao:

“Zato u panici pokušavaju da nametnu izmjene izbornog zakona i Ustava koje će BiH odvesti u dalje podjele. Njima je savršeno jasno da su pravo i istina na strani jednakosti svih građana, i zato ne smiju da čekaju te odluke.. Sva žurba koja je obuzela Schmidta i HDZ BiH leži u tome.”

Komšić smatra da se nastoje preduhitriti odluke sudova, pa se pokušava nametnuti rješenje nakon kojeg ne bi bilo povratka nazad, jer bi tad bilo apsolutno nemoguće implementirati presude iz Strazbura kao ni presude Ustavnog suda BiH, a naročito one iz Strasbourga koje idu u korist ideje građanske države.

“Ta ideja se nastoji dotući doslovno u sudijskoj nadoknadi”, zaključuje Komšić.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...