Željko Komšić odbrusio nakon izjava turskog ministra vanjskih poslova: “Ovo što je Cavusoglu izjavio u Zagrebu potpuno odudara od nečega što može donijeti koristi BiH”
“Situacija je bila daleko teža početkom jeseni prošle godine kada je Milorad Dodik krenuo sa avanturom. Onda je uslijedio finiš priče o Izbornom zakonu. I sad početkom godine dočekala nas je ruska agresija na Ukrajinu. Danas osjećamo posljedice toga.

Priča oko energenata, hrane dodatno usložnjava situaciju na ekonomskom i socijalnom planu”, kazao je član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić o aktuelnoj situaciji u BiH u Polisu TVSA.

Mi trebamo iskoristiti svaku priliku koja nam se ukaže. Nemamo luksuza da biramo neki drugi put osim EU puta jer sve drugo bi bila igra sa budućnošću ove zemlje”, kazao je Komšić.

Ovako podijeljena i nefunkcionalna država ne može da izvršava obaveze. Ako je ova zemlja sa ovakvim uređenjem spremna za EU onda zašto ne otvorimo pregovore. Oni nam poručuju da nismo spremni i kažu svi ste krivi. Vi dobro znate ko su krivci, a non stop s njima pravite trule dogovore”, kazao je Komšić.

Komentarisao je izjavu turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je jučer u Zagrebu kazao da se Izborni zakon BiH mora riješiti između bošnjačke i hrvatske strane. Komšić je kazao da je to potpuno pogrešan pristup.

Mislim da se pokušava aktivirati ta priča o trilateralama Turska, Srbija, BiH i Turska, Hrvatska, BiH. Turska je primjetila jedan vakuum, jedan prazan prostor na Zapadnom Balkanu i jednostavno želi da se pozicionira kao jedna vrsta igrača.

Odnosi Turske i EU su posebno komplikovani na štetu Turske, odnosi Turske i Rusije su vrlo interesantni, odnosi Turske i SAD su vrlo čudni da ne idem dalje. Svako gura neku svoju strategiju“, kazao je Komšić.

Komšić je kazao da u BiH nema sreće dok se mi svrstavamo u plemena i da nas vode etničke poglavice, dok se institucije koje su ovlaštene zaobilaze i ne razgovara u njima.

Ovo što je Cavusoglu izjavio u Zagrebu potpuno odudara od nečega što može donijeti koristi BiH. Ako je to koncept da smo mi tri plemena koja treba miriti, da se zaobilaze institucije u razgovorima, i jedini ko može odlučivati o Izbornom zakonu je Parlamentarna skupština BiH čak ni Predsjedništvo ni Vijeće ministara i dok se ona tako bagateliše u političkom smislu sve će završiti na pogrešnom mjestu“, dodao je Komšić.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona po prijedlogu HDZ-a koji je usvojenu Domu naroda PS BiH i upućen u Predstavnički dom PS BiH kazao je da je to „uvod u administrativni preustroj FBiH“ odnosno treći entitet.

To je politički cilj od kojeg se nikad nije odustalo. Ako izmjene Izbornog zakona idu u pogrešnom pravcu onda to može završiti loše. Ako se bude išlo pravim smjerom da smo mi svi isti i da na svakom milimetru imamo jednako pravo što reba ozvaničiti u Ustavu BiH mi imamo budućnost“.

Komšić je istakao da većina običnog svijeta je svjesna svega, ali sve dok možete ostati bez posla, mogu vas provozati u gepeku, mogu vam dirati prodicu zbog javno izrečenog stava ne očekujte preveliku hrabrost.

Ustaška ideologija nije poražena, zar treba Partizansko groblje da nam to pokaže. To je bila operacija koju je trebalo pripremiti.

Niko ne zna ko je to pripremio, ko je to izveo, to vam govori o ustaškom naslijeđu, to je klasičan ustašluk. Oni koji rade na istrazi neće uraditi ništa“, kazao je Komšić.

Zagreb treba trajnu polugu upravljanja BiH zato ih zanima Izborni zakona, kao što Srbija to radi preko Republike Srpske”, kazao je Komšić.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...