ŽELJKO KOMŠIĆ O KANDIDATU SDP-a: “Beskrajno je korisno za Bosnu i Hercegovinu to što radi Vojin Mijatović. Uvijek će imati moju simpatiju”
Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovio je stav kako mu je svejedno ko će biti u Predsjedništvu BiH iz reda Bošnjaka, Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović, sve dok je 2:1 za BiH. Također, pozdravio je i kandidaturu Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Imate li šta prigovoriti SDA ili Izetbegoviću, kao što je američka ambasada kritikovala ovu stranku, između ostalog, za korupciju?

To je najvažniji prigovor SDA. Teško mi je prihvatiti da se ta korpucija “ne lomi” u samom početku. Ne možete reći nisam znao. Pored krivične odgovornosti postoji i politička.

Kako to da vam je svejedno hoće li u Predsjedništvo Izetbegović ili Bećirović? Ipak je to nacionalna stranka naspram socijaldemokratije?

Vjerujem da nijedan neće odigrati ništa štetno po BiH. Meni je Denis bliži po svjetonazoru, ali stvari gledam iz drugog ugla, svjedno mi je ko je tu, bitno mi je samo da ne odigra pogrešno.

Izetbegović je već bio u državnom predsjedništvu, možda da bude promjena?

Ne mora značiti da je promjena uvijek nabolje. Ode Šarović i dođe Dodik, jel promjena nabolje? Tako isto ode Jelavić dođe Čović, jel i ovo promjena nabolje?

Hoće li vas ugroziti kandidatura Bećirovića? Hrvatski blok, čini se, raduje se tom ujedinjenju oko Bećirovića?

Oni pogrešno računaju. Zanemaruju činjenicu da narod glasa, a ne političke stranke. Ja prihvatam šta narod odabere, sviđalo se to nama ili ne. Ali ja govorim o odnosu snaga u Predsjedništvu. Važno je da je 2:1 za BiH. To trubim od 2018. S moje tačke gledišta sigurna sam da nijedan neće raditi protiv BiH.

Ko vam je draži od njih dvojice da bude u Predsjedništvu BiH?

Možda bih volio vidjeti nekog trećeg…

Trojka priželjkuje vaše ime u Predsjedništvu sa Bećirovićem, kako to tumačite?

Hvala im. Šta oni imaju precizno na umu morat ćete zvati nekog od njih da vam objasni. Moje iskustvo kaže da to što ste kandidat jedne stranke ne mora značiti da apsolutno glasaju za vas. Nije bitno da se dopadnete stranačkim šefovima, bitno je da vas narod cijeni.

Novinar Erol Avdović smatra da vam je Čović uradio fantastičnu kampanju?

Da Bogdo nije, bio bih sretan da to ne radi.

Kako komentarišete kandidaturu Vojina Mijatović za člana Predsjedništva BiH iz RS?

Vidim da mu mnogi zamjeraju, kao da čini uslugu Dodiku. Ja ne bih pošao sa te tačke. Ovo što Mijatović radi je nešto što je prije svega hrabro. Lako je nama u Sarajevu, ali valja neke stvari izgovoriti pa se probuditi u Banjaluci. Beskrajno je korisno za Bosnu i Hercegovinu to što radi Mijatović. Uvijek će imati moju simpatiju. Da li će pobijediti – vjerovatno neće. Njegova kandidatura će jako pomoći SDP-u u RS. Zato mislim da je to dobro.

(N1)
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...