ŽELJKO KOMŠIĆ O IZJAVI OLIVERA VARHELYIJA: “Napisali smo zakone kojima se ispunjavaju prioriteti iz Mišljenja EK, HDZ i SNSD ih blokirali”
„Na posljednjim razgovorima u Briselu, EU je tražila da se politički lideri obavežu na usvajanje upravo tog seta zakona koje je Demokratska fronta prije skoro tri godine predlagala. Prema tome, jedini koji su direktno odgovorni za sabotažu ispunjavanja 14 prioriteta su HDZ i SNSD“, naglasio je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Olivera Vahrelyia, podsjetio je na to da je Demokratska fronta predlagala zakonska rješenja kojima se ispunjavaju uslovi iz Mišljenja Evropske komisije, ali su HDZ i SNSD stopirali usvajanje tih zakona, kao i to da su dugogodišnji i besmisleni pregovori oko izmjena izbornog zakona po HDZ-ovim prijedlozima, umjesto da približavaju, zapravo udaljavali BiH od implementacije prioriteta iz Mišljenja EK.

Kada je riječ o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji, želim podsjetiti da je Demokratska fronta, odmah nakon što je Mišljenje objavljeno, sačinila prijedloge Zakona o javim nabavkama, Zakon o VSTV-u, izmjene Ustava i izbornog zakona radi implementacije svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i uputila u parlamentarnu proceduru. Svi ti prijedlozi zakona koji su bili u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima, stopirani su od strane HDZ-a i SNSD-a, iako zvačnici EU u BiH na njih nisu imali apsolutno nikakvu primjedbu“, podsjetio je Komšić.

Dodao je i to da je na posljednjim razgovorima u Briselu, EU tražila da se politički lideri obavežu na usvajanje upravo tog seta zakona koje je Demokratska fronta prije skoro tri godine predlagala.

Prema tome, jedini koji su direktno odgovorni za sabotažu ispunjavanja 14 prioriteta su HDZ i SNSD“, naglasio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je podsjetio da su “dugogodišnji i besmisleni pregovori oko izmjena izbornog zakona po HDZ-ovim prijedlozima imali za cilj ne da provodu nego da ponište bilo kakvu mogućnost implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, jer se razgovaralo o prijedlozima koji su izvan evropskih standarda, presuda i suprotnosti sa Mišljenjem EK”.

Na svu sreću do toga na kraju nije došlo. Jedini način da Bosna i Hercegovina krene u implementaciju prioriteta iz Mišljenja EK jeste da se na izborima umanje politički kapacitet HDZ-a koji ima potpuno drugačije ciljeve od onih koji su zacrtani u Mišljenju EK“, zaključio je Komšić.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...