ŽELJKO KOMŠIĆ NIJE NAROČITO UZBUĐEN ZBOG KANDIDATSKOG STATUSA: “Pregovarački proces moguće otvoriti tek po ispunjavanju 14 prioriteta”
“Ovakva Bosna i Hercegovina, sa etničkim političkim sistemom i etničkim načinom odlučivanja, sa svojom kompliciranom unutrašnjom strukturom i mehanizmom koordinacije, ne može čak niti pregovore započeti, već se mora ova zemlja suštinski reformisati i uskladiti sa evropskim standardima”, rekao je.

Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini svakako je lijepa vijest, iako je ona zapravo geopolitički izraz Evropske unije prema regionu zapadnog Balkana, što je očito posljedica agresije Rusije na susjednu Ukrajinu, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Odnosno, treba nama svima biti jasno da dodjela kandidatskog statusa nije rezultat ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, već je to, kao što sam rekao jedan geopolitički potez Evropske unije. U psihološkom smislu, to je svakako podstrek i jedna pozitivna vijest za građane Bosne i Hercegovine”, ocijenio je Komšić.

Sa druge strane, smatra on, to je ogromna odgovornost za sve političke aktere u Bosni i Hercegovini, jer otvaranje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom će biti moguće tek nakon ispunjavanja svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“To smatram veoma značajnim dijelom zaključka Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, jer su prethodne godine potrošene u opravdavanju pojedinih političkih elita, zašto to nije moglo da se uradi, pa čak uz njihovu namjeru da se prikaže da ovakva Bosna i Hercegovina sa njenim političkim sistemom može postati članica Evropske unije koja bi po njima morala sniziti kriterije, što najkraće rečeno, nije tačno”, rekao je Komšić.

Sa svoje strane, navodi Komšić, “kao što sam to više puta isticao, svih 14 ključnih prioriteta su apsolutno prihvatljivi, što smo probali pokazati i kroz predlaganje više zakona koji se tiču ispunjavanja nekih od 14 ključnih prioriteta, što su drugi politički akteri odbijali”.

Osim toga, ističe, veoma je značajan zaključak Evropskog vijeća u kojem se veoma jasno i nedvosmisleno traži od Bosne i Hercegovine da izmijeni sve diskriminatorske odredbe u svome ustavu i nizu zakona, te da se mora osigurati potpuna jednakost svih građana BiH kroz implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je u suštini evropski standard koji se ne može zaobići.

“Ovakva Bosna i Hercegovina, sa etničkim političkim sistemom i etničkim načinom odlučivanja, sa svojom kompliciranom unutrašnjom strukturom i mehanizmom koordinacije, ne može čak niti pregovore započeti, već se mora ova zemlja suštinski reformisati i uskladiti sa evropskim standardima, kako bi bila dovoljno osposobljena da otvara pregovaračka poglavlja”, zaključio je Komšić.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...