ŽELJKO KOMŠIĆ: Nije mi važno hoće li pobijediti Izetbegović ili Bećirović, moj protivnik je politika HDZ-a i Zagreba.
Gostujući u programu Federalne Tv, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, izjavio je kako ne bi smjelo doći u pitanje održavanje izbora u BiH.

“Onda se krši zakon, jer kod nas pitanje izbora je pitanje zakonskog automatizma, a ne odluke nekog organa. Po zakonu je obaveza raspisati izbore, obaveza je čak određeni datum kad se oni održavaju. Moguće je prolongiranje od nekih mjesec dana, ali u slučajevima koji su posebno propisani zakonom”, istaknuo je Komšić, prenosi portal klix.ba.

Prema njegovim riječima, “Bosna i Hercegovina je već u cajtnotu”.

“Tu ima puno stvari koje morate u određeno vrijeme raditi, pogotovo kada je riječ o tenderima za tiskanje glasačkog materijala. Kako su mi rekli, tehnički zadnji rok je bio ponedjeljak iza nas. Izbori se mogu odgoditi za 30 dana kao što je to bio slučaj kada su bili lokalni izbori u Mostaru, ali razlozi će u ovom slučaju će biti protuzakoniti”, naglasio je.

Navodi da je suština odgađanja izbora zadnji pokušaj HDZ-a da u ovoj nekoj vrsti “sudačke nadoknade” pokuša izvršiti pritisak, prije svega preko Andreja Plenkovića i njegovih veza u EU, da se dobije određeni ustupak u smislu izmjene Izbornog zakona.

S tim što je sad HDZ zapravo reducirao svoje zahtjeve i oni sad pokušavaju dobiti to da se bar u Izbornom zakonu definira način izbora delegata u Domu naroda kako je to već bilo utvrđeno odlukom CIK-a 2018. koja je, prema mom mišljenju, protuustavna. Nije se moglo pozivati na rezultate popisa iz 2013.,

Ustav to direktno priječi, ali tadašnji CIK je to uradio preferirajući HDZ, odnosno u korist HDZ-a raspodjelu mandata u Domu naroda u Klubu Hrvata. I HDZ to sad pokušava samo ozakoniti”, rekao je Komšić.

Komšić pojašnjava da je kasno za stvari koje su već regulirane po važećem Izbornom zakonu, kao što je izbor zastupnika u raznim razinama vlasti, članova Predsjedništva itd.

Ali za izbor delegata u Dom naroda nije kasno. To je područje ostalo nepokriveno. 2018. je pokriveno privremenom odlukom tadašnjeg CIK-a na protuzakonit način. Ta rupa stoji još uvijek i HDZ pokušava sad “izboksati” da to zacementira”, kazao je.

Smatra da se to ne može dogoditi jer je riječ o “protuustavnoj stvari”.

Odgađanje odluke visokog predstavnika da nametne budžet je učinjeno na zahtjev Misije Europske komisije ovdje u Sarajevu, odnosno šefa te misije i nekih ljudi u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova. I on to nije učinio, dano je još vremena.

Ja mislim da se oni zapravo plaše povući potez kako treba. I SNSD i HDZ su im rekli da se protive nametanju odluka visokog predstavnika, da su oni protiv toga. Ako donosite pravu odluku, zasnovanu i na propisima, na Ustavu, na zakonu, na mandatu koji imate, u čemu je problem?! Možda malo favoriziraju HDZ, to smo imali prilike vidjeti i tijekom pregovora o izmjenama Izbornog zakona. To je javna tajna”, poručio je lider DF-a.

Na pitanje što će dati u novom mandatu ukoliko ga osvoji, odgovara da je kandidatura sigurna jer jednostavno mora nastaviti to.

“Ne mogu se ja u ovom trenutku povući iz te priče, što god da je. Nitko nikad nije tražio da se povučem. Nema nervoze, ja prihvaćam rezultat kakav god da bude. Stranke ne biraju, bira narod, a narodu je jako teško zapovijedati. Bez obzira koliko stranaka stane iza vas, da svi stanu iza vas, ne znači da ćete biti izabrani. Jer oni ne odlučuju.

-Čak i unutar stranaka imate otpora prema kandidatima, što je logično, demokratski. Druga stvar, ovo je samo prvo poluvrijeme igre. Mi smo igrali tvrdu obranu u ovom poluvremenu i uspjeli smo zaustaviti našeg protivnika. U ovom slučaju dominantni protivnik je politika SNSD-a i HDZ-a udružena, ali kad govorimo o ovom djelu Federacije, fokus je na HNS-u i Zagrebu, oduprijeti se njima. Igrali smo obranu tvrdu, dobru, odigrali smo kvalitetno, obranili smo rezultat. Ide sad drugo poluvrijeme”, istaknuo je.

U drugom poluvremenu, kaže Komšić, “još ima šanse da se izgubi i to je zapravo problem”.

-Ova će se priča o Izbornom zakonu, o entitetima, o trećem entitetu, federalizaciji cijele BiH, ona će se nastaviti. Neće ona stati niti će nestati ovim aktom ovdje. E sad, važan je taj omjer u samom Predsjedništvu. Ne želim da budem sudac, ali s moje točke gledišta, hoće li to biti Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović – meni nije toliko važno jer sam poprilično siguran da ni jedna ni druga politika neće iznevjeriti BiH. Ali mi još imamo šansu, odnosno nažalost postoji šansa da izgubimo utakmicu jer malo je i sudac tu pristran. Suci su stranci”, poručio je Komšić, prenosi klix.ba.

-Ja mislim da narod ima neki istančan refleks i da može prepoznati što mu treba u kojoj situaciji. Pogotovo kad je riječ o ovim državnim stvarima u budućnosti zemlje. A kako god narod odluči neka bude, što se mene tiče. Ja nemam s tim niti jedan problem jer ja ni u ovoj politici Denisa Bećirovića ni u politici Bakira Izetbegovića u ovom trenutku ne vidim da postoji protivnik BiH.

I nisu oni moji protivnici. Moj protivnik je definitivno politika HNS-a, HDZ-a i ono što Zagreb pokušava učiniti u BiH. Čak nije osobno nitko iz HDZ-a, stvar je u politici koja svoje temelje, baštini tradiciju udruženog zločinačkog poduhvata od čega neće nikako odustati. I to je problem!”, dodao je Komšić.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...