ZAMJENIK DRŽAVNE MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA BISERE TURKOVIĆ ŽESTOKO KRITIKOVAO ALKALAJA: “Sven se svrstao uz Rusiju u napadima na Christiana Schmidta” (VIDEO)
Sven Alkalaj je tokom ovosedmične rasprave pred vijećem sigurnosti o Bosni i Hercegovini oštro napao visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da potiče aparthejd i diskriminaciju pogodujući hrvatskoj strani u BiH.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić (HDZ BiH) ocijenio je sramotnim što se bh. ambasador pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj “svrstao uz Rusiju u kritikama visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegove intervencije u izmjenama Izbornog zakona BiH”, prenosi HINA.

“U jednoj riječi sramotno. Na taj način se (Alkalaj) svrstao uz Rusiju u kontekstu kritika odluka visokog predstavnika, te su sve maske pale“, rekao je Brkić u izjavi za RTV “Herceg-Bosne”.

Stalni predstavnik BiH pri UN-u Sven Alkalaj je tokom ovosedmične rasprave pred Vijećem sigurnosti o Bosni i Hercegovini oštro napao visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da potiče aparthejd i diskriminaciju pogodujući hrvatskoj strani u BiH s izbornim reformama koje se tiču popune donjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.

Schmidta su u Vijeću sigurnosti pak podržale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, EU, a posebnim su izjavama reagirali i danas osuđujući istup veleposlanika Alkalaja.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić dodao je da je Alkalaj zastupao stav tek jedne političke opcije očito aludirajući na Željka Komšića.

„Gospodin Alkalaj je grubo zlorabio funkciju na kojoj se nalazi te Vijeće sigurnosti UN-a jednostrano informirao o tome što se događa u BiH“, dodao je.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...