VUČIĆU JE STIGAO ULTIMATUM IZ BERLINA: “Uzmi ili ostavi!”
„Ako izabere da ide putem ka Evropi, onda će imati podršku EU i njemačke vlade. Ako izabere drugi put, posljedice će biti drugačije“, dodao je.

Njemačka je upozorila Srbiju da bi bliskost Rusiji mogla da zakomplikuje njeno približavanje EU, prenosi agencija France presse pozivajući se na izvor iz njemačke vlade.

Dva dana uoči samita u Berlinu koji bi trebalo da ojača saradnju EU sa šest zemalja Zapadnog Balkana, neimenovani izvor je rekao da u slučaju Srbije „odnosi sa Rusijom svakako pripadaju tamnoj strani“.

Njemački zvaničnik je podsjetio na sporazum koji su krajem septembra potpisali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov tadašnji srpski kolega Nikola Selaković o nastavku konsultacija dva ministarstva u naredne dvije godine.

„Bili smo iznenađeni i razočarani“, dodao je.

AFP navodi da je Srbija u UN osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, ali da odbija da se pridruži evropskim sankcijama Moskvi.

Ipak, Berlin „smatra da je intenzivna diskusija sa predsjednikom (Aleksandarom) Vučićem korisna“.

„On je iskusan političar koji može da analizira i analizira implikacije ruskog rata protiv Ukrajine“, rekao je izvor iz njemačke vlade.

„Ako izabere da ide putem ka Evropi, onda će imati podršku EU i njemačke vlade. Ako izabere drugi put, posljedice će biti drugačije“, dodao je.

Na samitu Berlinskog procesa 3. novembra trebalo bi da učestvuju šefovi vada šest zemalja Zapadnog Balkana, lideri EU i njemački kancelar i da budu potpisana tri sporazuma – o međusobnom priznavanju ličnih isprava, fakultetskih i stručnih diplome, dodaje AFP.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...