VUČIĆ SE TRESE KAO PRUT: “Moguće je da će sve biti u redu, moguće je i da NE BUDE….
“Ništa ne isključujem”, odgovorio je Vučić novinarima na pitanje bi li ranije dogovoreni dvodnevni boravak Lavrova u Beogradu mogla ugroziti posjeta šefa njemačke vlade.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak kako ne isključuje mogućnost da bi posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, najavljena za 6. i 7. juni, mogao ugroziti posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji se očekuje 10. juna.

“Ništa ne isključujem”, odgovorio je Vučić novinarima na pitanje bi li ranije dogovoreni dvodnevni boravak Lavrova u Beogradu mogla ugroziti posjeta šefa njemačke vlade.

Vučić je poslije obilaska ukrajinskih izbjeglica u Centru za azil potvrdio da je Lavrovova posjeta planirana i da je u pogledu protokola “sve zakazano”.

“To je sve u redu, ali ima nekih drugih problema. Vidjet ćemo narednih dana. Strpite se dan ili dva pa ćemo vidjeti. Moguće je da će sve biti u redu, moguće je i da ne bude”, odgovorio je Vučić.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova najavila je ranije danas da će šef ruske diplomatije doputovati u dvodnevnu posjetu Srbiji 6. i 7. juna.

Posjeta Lavrova dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Evropske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice protiv Rusije, a najavu njegovog dolaska prate i poruke srbijanske opozicije državnom vrhu da je posjeta neprimjerena u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Posljednje u nizu reagiranja je saopćenje udruženja “Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata” u kojem su poručili da “agresoru nije mjesto u Srbiji” i pozvali predsjednika Srbije i državni vrh da uskrate gostoprimstvo Lavrovu.

Prijem visokog zvaničnika Rusije u službenu bilateralnu posjetu, kako je ocijenjeno, u ovom trenutku označit će jasno odsustvo osude agresije i empatije za stradanja ljudi u Ukrajini, svrstavanje Srbije na stranu agresora i poništavanje glasanja Srbije u UN-u za Rezoluciju o osudi agresije Rusije na Ukrajinu.

Lavrov će se u Beogradu, kako je najavila glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na današnjem brifingu za medije, sastati s Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem i srpskim patrijarhom.

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...