Vučić primio do sada najveći šamar iz Brisela: ‘Vrijeme je da ovu situaciju okončamo‘
Cijelu ovu godina Srbija je praktično ispustila kada je riječ o europskom putu.

Mada se krajem decembra prošle godine očekivalo da će ove otvoriti klaster broj 3, a zatim broj 5, to se nije dogodilo, upozorila je ove srijede Nova.rs.

U analizi Nove.rs, pokušava se odgovoriti zašto je tako i kakva je perspektiva za promjenu.

Naime, izvjesno je da međuvladine konferencije EU sa Srbijom ove godine neće biti, a samim tim ni novih klastera.

To se donekle moglo i očekivati, jer su se i od europskih dužnosnika nerijetko čula upozorenja da napretka u procesu eurointegracija neće biti dok se Srbija ne pridruži sankcijama EU prema Rusiji, odnosno ne uskladi vanjsku i sigurnosnu politiku s Bruxellesom.

Da je to neformalni uvjet bilo je jasno još u junu, kada također nije odobreno otvaranje klastera 3.

Tadašnja ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da taj klaster neće biti otvoren jer se Srbija nije priključila sankcijama Rusiji, zbog napada na Ukrajinu. Spomenuti klaster broj 3 obuhvaća čak osam poglavlja koji se odnose na informacijsko društvo i medije, poreznu, ekonomsku i monetarnu politiku, socijalnu politiku i zapošljavanje, poduzetništvo i industrijsku politiku, znanost i istraživanje, kao i obrazovanje i kulturu i carinsku uniju. Neka od tih poglavlja su otvorena po staroj metodologiji, poput poglavlja 29, a dva su privremeno zatvorena.

Problem za Srbiju nije smo vezanost uz Rusiju nego i sistemski deficiti demokracije. Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra suvremene politike i urednik portala European Western Balkans, ispričao je da je za otvaranje poglavlja potrebno da izvještaj Europske komisije o napretku koji je objavljen u listopadu bude na neki način pozitivan, a to se nije desilo.

“U smislu određenih poglavlja koja se otvaraju unutar ovog klastera, ali prvenstveno kroz poglavlje 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, kao i poglavlje 35, odnosno dijalog s Prištinom. Tu su na žalost još dva uvjeta koje je možda Srbija svojim nečinjenjem dovela do toga da i te dvije teme postanu važne – to su stanje demokracije u zemlji i poglavlje 31 – zajednička vanjska i sigurnosna politika”, objasnio je Štiplija za Novu.rs.

Ovih dana je i Deutsche Welle podsjetio da mnogi promatrači Srbiju vide kao neku vrstu ruske podmornice u konvoju EU-a. DW podsjeća da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbija podržati sankcije EU-a protiv Rusije, iako bi Srbija, kandidatkinja za članstvo, morala uskladiti svoju vanjsku politiku s Europskom unijom. Pritom je citiran Josep Borrell, visoki predstavnik nije za vanjsku politiku koji je u ponedjeljak nakon dana punog sastanaka s ministrima vanjskih poslova EU-a, kada je govorio o Srbiji i Kosovu, državama koje teže članstvu u EU-u, frustrirano izjavio “Nismo više voljni prihvaćati ovo. Ova situacija se mora okončati”, govorio je Borrell u mikrofone u sali za medije očito potiskujući bijes, a prenijeli njemački mediji.

(Radio Sarajevo)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...