VOJIN MIJATOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA „SB“; PRVI PUT ZA MEDIJE O KANDIDATURI ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH: Jedna stvar je presudila, dobro sam čuo Komšićeve riječi, ovo je poruka našim ljudima u dijaspori…
Mijatović je po prvi put, nakon što je objavljeno da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, govorio za „Slobodnu Bosnu“ o tome što je presudilo da donese takvu odluku, ali i o svojim budućim ambicijama.

Piše: MARIO ILIČIĆ

Danas u 14 sati SDP BiH će i službeno objaviti kandidatruru potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskoga naroda.

Bit će to prvi put u postdejtonskoj BiH da se iz bh. entiteta Republika Srpska za Predsjedništvo BiH kandidira jedan Srbin koji ističe i da je 101 posto Bosanac i Hercegovac.

Njegova kandidatura predstavlja kontinuitet u upornosti o ideji BiH kao države moguće i u RS-u.

Mijatović je po prvi put, nakon što je objavljeno da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, govorio za „Slobodnu Bosnu“ o tome što je presudilo da donese takvu odluku, ali i o svojim budućim ambicijama.

Na pitanje što je prevagnulo da se odluči za kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Mijatović odgovara:

-Više nemamo pravo da kalkulišemo, izgubili smo dvije i po decenije, a nismo izgradili bh. društvo i bosanskohercegovački indentitet.

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini, a Bosna i Hercegovina je naša zajednička država. Vrijeme je za izgradnju modernog evropskog građanskog društva.

Jesu li poruke podrške iz dijaspore, poput nedavnog pisma bh. državljana iz Švedske, koji su zatražili vašu kandidaturu, utjecale na ovu odluku?

-Podrška koju sam dobio od naših sugrađana koji žive van BiH mi je dala obavezu da moram ići u kandidaturu. Vrlo jednostavno, Bosanci i Hercegovci moraju birati Bosanca i Hercegovca i tačka.

Kako komentirate podršku koja stiže od Željka Komšića, još jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima?

-Željko Komšić je moj prijatelj i beskrajno mi zanači njegova podrška. Komšić je i poslije 2. oktobra član Predsjedništva BiH i to je veoma bitno za našu državu i naše društvo. I na kraju, sada je već jasno, građanske opcije izlaze sa sva tri kandidata i to je ključno za Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujete li da BiH po prvi put može imati tri člana Predsjedništva BiH koji zagovaraju građansku državu?

-Siguran sam da je to moguće, na kraju, naše je bilo da izađemo sa kandidaturama i da stanemo iza ideje građanske BiH. Samo da dočaram kako je moguće, u RS-u kandidati nacionalnih stranka pobjeđuju sa – u prosjeku 350.000 glasova. Bosanaca i Hercegovaca sa pravom glasa sa adresom u RS-u ima više od 500.000, evo prilike da olovkom sankcionišemo retrogradne politike. Dakle, do 19 jula traje proces registracije u inostranstvu, vrijeme je da građani ove države preuzmu odgovornost. Ja sam tu, spreman sam za građansku Bosnu i Hercegovinu, kazao je Mijatović za „Slobodnu Bosnu“.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...