VLADIMIR LUKIĆ IMA PORUKU ZA ČOVIĆA I HNS: “Beograd neće ulaziti u izmjene Daytonskog sporazuma; Srbija je Hrvate dobro ‘pročitala’, pa sad neka se sami kuhaju u sosu koji im je zakuhao Tuđman”
On, takođe, smatra da je čista iluzija nadanje bilo koga u Hrvatskoj da bi se zvanični Beograd mogao uključiti u priču oko zahtjeva za promjenom Daytona.

“Želja pojedinih krugova iz Hrvatske da ta zemlja, zajedno sa Srbijom, povuče potpis sa Daytonskog mirovnog sporazuma spada u domen fantazija i rezultat je frustracija koje Zagreb ima zbog teškog položaja Hrvata u Federaciji BiH”.

To za Srpskainfo tvrdi Vladimir Lukić, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske i član srpske pregovaračke delegacije u Dejtonu.

“Uvod u nemire”

Naime, hrvatski advokat Luka Mišetić, inače bivši branilac Ante Gotovine pred Haškim tribunalom, za hrvatske medije nedavno je izjavio da nakon izbora u BiH u oktobru ove godine Hrvatska, po međunarodnom pravu, može da raskine Dejtonski sporazum jer je, prema njegovim riječima, bošnjačka strana pogazila taj sporazum pretvarajući Hrvate u BiH u nacionalnu manjinu.

“Potpisnice Dejtonskog sporazuma su BiH, Hrvatska i Srbija. Tri zemlje su obećale da će poštovati ispunjenje sporazuma, koji uključuje prava konstitutivnih naroda. Bošnjačke političke stranke planiraju da oktobarske izbore iskoriste za oduzimanje prava Hrvatima na taj status i njihovo smanjenje na položaj nacionalne manjine. Time bi se direktno prekršio jedan od osnovnih stubova Dejtonskog sporazuma, a prema međunarodnom pravu, svaka od tri zemlje potpisnice ima pravo da suspenduje sporazum ako ga jedna od strana prekrši, a dvije od tri zemlje imaju pravo da ga raskinu ako smatraju da treća strana krši sporazum. Ukoliko se Beograd saglasi sa Zagrebom da je tako, dvije zemlje imaju pravo da raskinu Dejtonski sporazum”, tvrdi Mišetić.

On, također, predviđa da bi predstojeći izbori mogli da budu “uvod u politički haos, nemire i raspad BiH” ukoliko visoki predstavnik, kako kaže, ne pribjegne potezima koji bi garantovali poštovanje ustavnosti Hrvata.

Flert s Bošnjacima

Komentarišući za Srpskainfo tvrdnje hrvatskog pravnog stručnjaka, Lukić objašnjava da takvi stavovi nemaju veze s realnošću, jer, kako kaže, Srbija i Hrvatska imaju status država koje su bile garant potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali to, kako ističe, ne znači da one mogu da mijenjaju taj sporazum.

“Dejton sporazumno mogu da mijenjaju samo sve tri strane u BiH i niko drugi. Razumijem da su Hrvati ogorčeni i frustrirani zbog svog statusa u Federaciji; lično smatram da imaju pravo, ali za to im niko sa strane nije kriv. Dugo su flertovali s Bošnjacima, s njima su prije rata, kao i najveći dio ratnog sukoba, vezivali zastave, a na kraju im je, zahvaljujući Franji Tuđmanu, podmetnuto potpisivanje Washingtonskog sporazuma koji je stvorio Muslimansko-hrvatsku federaciju, iz koje je nastala Federacija BiH. Kasnije se ta ljubav poremetila, pa bi sad htjeli da prave probleme svima kako bi se neko borio za njih”, smatra Lukić, koji je bio direktan učesnik u pregovorima oko sklapanja Dejtonskog sporazuma.

On, također, smatra da je čista iluzija nadanje bilo koga u Hrvatskoj da bi se zvanični Beograd mogao uključiti u priču oko zahtjeva za promjenom Daytona.

“U tu priču Beograd neće ulaziti. To budite sigurni. Srbija je Hrvate dobro ‘pročitala’, pa sad neka se sami kuhaju u sosu koji im je zakuhao Tuđman”, kaže Lukić.

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...