(VIDEO) SALKIĆ OTVORENO: DODIK JE SPREMAN POSTAVITI POLICIJU NA ENTITETSKU GRANICU I KRENUTI U STVARANJE PARADRŽAVE
Oni koji misle da Milorad Dodik nije spreman postaviti policiju na entitetsku granicu i krenuti u stvaranje paradržave su neinformisani ili su u zabludi”, rekao je za N1 potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

“Da postoji jedinstvo Dodik bi 2010. godine bio uklonjen”

U Danu uživo Salkić je rekao da bi, da imamo jedinstvo unutar međunarodne zajednice, Dodik po osnovu bonskih ovlasti već 2010. godine bio uklonjen s političke scene.

“Dodik je na svojim startnim postavkama, samo se prilagođava određenim trenucima i ambijentu. Malo je odstupio od svoje retorike kada je bio veliki pritisak od uvođenja sankcija”, rekao je Salkić.

Govoreći o pismu koje je Dodik pisao Orbanu, ističe da ga od Dodika ništa je iznenađuje.

“Ako je naveo da je sljedbenik politike onih koji su 90-ih krenuli u formiranje države, onda je on sljedbenik onih koji su presuđeni u Hagu. Ne može nas iznenaditi ništa od Dodika pa i da krene u izvođenje policije na entitetske linije i krene u stvaranje paradržave, te bude podržan od nekih prijatelja van BiH da ovdje sruši mir i stvori rat. Ako neko ima dilemu da li je on to spreman uraditi, potpuno je neinformisan i u zabludi”, rekao je Salkić.

Ističe da bi sve bilo drugačije da su sankcije prema Dodiku trebale uslijediti puno ranije kada je bio u zamahu “ekstremne, radikalne, separatističke politike”. Dodao je kako je “žalosno što EU ne slijedi politiku SAD i Velike Britanije”.

Kaže da se EU ne bavi ni problemom Bošnjaka u RS jer se bore za svoja ljudska prava, pravo na posao, pravo na jezik itd.

“Radi se na eliminaciji posljedica genocida”

Iako je potpredsjednik RS, kaže da nema kontakta ni susreta s vlastima u RS jer oni ne žele. Pokušavao je, ali nije bilo odgovora.

“Na samom početku mandata kod predsjednice RS sam predložio da riješimo pitanje bosanskog jezika. Rečeno je ‘riješili smo’. Na pitanje kako, kazali su ‘ne postoji bosanski jezik’. Ista stvar je i s Vladom RS. Pogledajte njihove obrazovne programe. Uče djecu da su Karadžić i Mladić heroji i stvaraoci RS. Gradonačelnik Banjaluke koji nije SNSD pravi spomenik vojsci koja je presuđena za genocid. Pogledajte Kravice. Zamislite da neko dođe u Aušvic i kaže ovo ćemo pretvoriti u fabriku. Radite se na eliminaciji posljedica genocida. Nakon presuda se ništa nije desilo”, rekao je Salkić.

Samtra da je potrebno jače prisustvo NATO-a u BiH jer “aktivnosti koje smo imali s proljeća ove godine na intenzivnom ugrožavanju mira su se samo primirile”.

“Proces nije završen. Pitanje je kada će se opet pokrenuti li prihvatiti poziv da se krene u neku novu fazu”, naveo je.

“Bećirović tu da ugrozi Bećirovića, Izetbegović pobjednik”
Govoreći o Općim izborima BiH, naveo je kakoće bošnjaci u RS imati četiri kandidata da biraju, odnosno još dva pored njega i Durakovića.

Smatra da će Bakir Izetbegović pobijediti za člana Predsjedništva BiH, da je Denis Bećirović tu “da ugrozi pobjedu Željka Komšića u odnosu na HDZ-ovog kandidata”.

“To je izlazak u susret HDZ-u”, zaključio je Salkić.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...