VELIKA PANIKA U TAKOZVANOJ REPUBLICI SRPSKOJ: Vukovićev poziv visokom predstavniku razbjesnio političare na vlasti, ali i u opoziciji…
Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona – Lex specialis – Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS-a, Srđan Mazalica, kaže da se očito pojedine stranke iz Sarajeva takmiče ko će biti veći bosanskohercegovački patriota.

– Sve te probosanske stranke, među kojima je i SDP, trude se da što više pokažu podaništvo prema međunarodnoj okupaciji. Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer ga nije izabrao Savjet bezbjednosti UN već nekoliko ambasadora pojedinih zemalja. Međutim, pojedine stranke svoj patriotizam dokazuju prizivajući nelegalnog predstavnika da interveniše u BiH – ističe Mazalica za Srpskainfo.

Dodaje da bi se te stranke, u slučaju da “zaista postoji ikakvog patriotizma u njima”, prve trebale boriti protiv međunarodnog tutorstva i međunarodne okupacije, jer “patriotizam i okupacija ne idu jedno s drugim”.

– Da biste bili patriota morate se zalagati za svoju zemlju koja se bori protiv stranog uticaja, kao što je to stalno bilo kroz istoriju. Svi narodi koji su se borili za oslobođenje od stranog okupatora smatraju te periode svoje istorije najsvjetlijim i oni su ključni elementi njihovog nacionalnog identiteta – kaže Mazalica, te dodaje:

„Ovde imamo suprotan proces u kojem jedan narod kao ključni element nacionalnog identiteta smatra prizivanje neimenovanog stranca da interveniše i modifikuje ustavno-pravni sistem u njihovoj sopstvenoj državi“, kazao je on.

Zastupnik SP-a u parlamentu RS-a, Davor Šešić, ističe da je poziv koji je Vuković uputio Schmidtu u stvari najveće negiranje BiH, jer se on zalaže za vaninstitucionalno djelovanje u Bosni i Hercegovini i poziva na nametanje zakona.

– To je dokaz da ne postoji uređeno društvo i sistem već da neki protektorat treba da nam nameće pravila kako ćemo ovde živjeti, kao i zakone i podzakonske akte. Poručujem Vukoviću da bi mu bilo bolje da sljedeći put dobro razmisli prije nego što nešto izjavi što se tiče stanja u BiH – kaže Šešić za Srpskainfo.

Potpredsjednica PDP-a i poslanica, Jelena Trivić ističe da ne zna ko je Vuković, ali da sama činjenica da neko poziva bilo koga da nešto nameće u BiH, osim unutrašnjeg dijaloga, znači da taj radi protiv BiH.

– To je toliko besmisleno i kontradiktorno samo od sebe. Pozivati nekog sa strane da nameće odluke unutar BiH, pri tome se predstavljajući kao neko ko se zalaže za BiH, više je nego smiješno – poručila je Trivić.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ je izvijestila da je Aleksandar Vuković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a BiH Banja Luka, uputio otvoreno pismo visokom predstavniku.

Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona – Lex specialis – Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...