UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Trojka u Mostaru na razgovoru o formiranju vlasti s Draganom Čovićem, lider HDZ-a BiH već odlučio…
Čović će insistirati na prijedlogu izmjena koje je predložio HDZ BiH, a koje je Dom naroda PS BiH usvojio polovinom juna, ali ne i Predstavnički dom PS BiH jer nije bilo većine.

Pregovarački tim stranaka trojke koju čine SDP BiH, NIP i Naša stranka danas će u sjedištu HDZ BiH u Mostaru održati prvi zvanični sastanak sa Draganom Čovićem i ovom strankom o mogućoj koaliciji na nivou FBiH i države. Iako je Čović na jučerašnjoj press konferenciji kazao da će razgovarati sa osmorkom iz trojke je saopćeno da će ove tri stranke zvanično voditi pregovore u ime cijelog bloka.

HDZ BiH ima nekoliko uslova za potencijalne koalicione partnere, a prvi od njih je Izborni zakon. U HDZ-u se nisu zadovoljili osiguranom većinom u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH zahvaljujući nametnutim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornoj noći i izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH pa će imati nove uslove za one s kojima pregovaraju.

Čović će insistirati na prijedlogu izmjena koje je predložio HDZ BiH, a koje je Dom naroda PS BiH usvojio polovinom juna, ali ne i Predstavnički dom PS BiH jer nije bilo većine.

Taj prijedlog posebno tretira izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH i to na način da bi pobjednik iz reda bošnjačkog naroda bio kandidat koji bi osvojio najviše glasova iz reda bošnjačkog naroda.

Pobjednik iz reda hrvatskog naroda bi bio onaj koji bi imao najviše glasova, uz uslov da taj kandidat ima najviše glasova u tri od pet kantona i to: Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog, Kantona 10 i Srednjobosanskog.

Suština prijedloga je da se osigura da isključivo Hrvati u Bosni i Hercegovini biraju člana Predsjedništva i delegati Doma naroda iz reda hrvatskog naroda te da Parlament Bosne i Hercegovine imenuje članove Centralne izborne komisije.

S obzirom na kritike koje je trojka uputila na rad CIK-a te da su naveli da nemaju njihovu podršku moguće je da sa Čovićem postignu saglasnost oko načina izbora članova CIK-a. Prema zakonu bira ih Predstavnički dom PS BiH gdje je puno teže ostvariti potrebnu većinu i blokirati izbor kao što bi se to moglo u Domu naroda PS BiH.

Zanimljivo je kako je Čovićev beogradski analitičar Milan Sitarski jutros u programu BHRT-a kazao kako će HDZ BiH najvjerovatnije u vlast ponovno sa SDA i SNSD-om, a je li to i konačni odabir lidera HDZ-a BiH doznat ćemo uskoro.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...