Ugledni francuski list ‘Liberation’: Svidjelo se to nekima ili ne, secesija Republike Srpske je u toku
Svidjelo se to nekima ili ne, kako je navedeno u tekstu, secesija Republike Srpske je u toku. Obilježavanje neustavnog “Dana RS” prati linije projekta Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, a riječ je o Velikoj Srbiji

Arnauld Vaulerin, ugledni novinar francuskog lista Liberation, objavio je tekst u kojem je komentarisao obilježavanje neustavnog “Dana RS”.

“Srpski secesionisti proslavili su ove nedjelje trideset godina od stvaranja RS kao “državni praznik”, u slavu velikosrpskog nacionalističkog projekta i bivših lidera optuženih za zločine protiv čovječnosti i genocida. Prezir prema centralnoj državi, što je radost populista i sol propagandista”, ističe se u tekstu objavljenom na portalu Liberationa.

Vaulerin ističe kako bi 9. januar, prema Dodikovom mišljenju, trebao biti “nacionalni praznik” u Bosni i Hercegovini.

Ističe se kako je Dodik za ovogodišnje obilježavanje neustavnog “Dana RS-a” uradio velike stvari iz svog džakovskog kapitala.

Tri dana komemoracije, vojno-policijska parada, demonstracija sile i pozivi upućeni na sve strane gomili autoritarne diplomate – Kina i Rusija na čelu -, telegrafisti mržnje, nostalgični poricatelji, evropski parlamentarci na maloj nozi, sve se to odigralo u sklopu obilježavanja ovog “praznika”.

U tekstu francuskog lista se ističe kako nacionalisti ovaj praznik obilježavaju već 30 godina, ali da se upravo proslavom proteklog vikenda, svi učesnici, deklarišu kao Dodikovi partneri u projektu secesije koja prijeti Bosni i Hercegovini, ali i ugrožavanju mira u cijelom regionu.

– Nema slobode za srpski narod bez nezavisne države, rekao je Dodik u nedjelju pod niskim nebom u Banjoj Luci. Dugi niz godina je u više navrata davao gromoglasne izjave protiv “nemoguće države”, centralne države Bosne i Hercegovine, za koju kaže da se mora “raspasti”. Toliko poteza po bradi koji oduševljavaju populiste i hrane propagandiste – piše Vaulerin.

Dalje, Vaulerin podsjeća na dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja se su se ogledala o jednostranom povlačenju iz državnih institucija, odnosno formiranju paradržavnih institucija u vidu policije, sudstva ili vojske.

Svidjelo se to nekima ili ne, kako je navedeno u tekstu, secesija Republike Srpske je u toku. Obilježavanje neustavnog “Dana RS” prati linije projekta Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, a riječ je o Velikoj Srbiji.

Taj projekat je, podsjeća Vaulerin, završio sa smrću više od 100.000 ljudi i dva miliona raseljenih. Kao potvrdu svoje konstatacije, on navodi incidente i nacionalističko orgijanje u gradovima širom Republike Srpske, gdje se moglo primjetiti slavljenje zločina i ratnih zločinaca.

“Uprkos tome što su centralne vlasti proglasile 9. januar neustavnim, ovaj “nacionalni dan” drag Miloradu Dodiku, validira projekat Velike Srbije. Iako je govorio da se bori protiv secesionista, 9. januara 1992. godine, Radovan Karadžić je proglasio “RS naroda Bosne i Hercegovine”. Ova Republika, čiji je jedan dio granica ispisan krvlju, je potvrđena u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Više u ime mira i stabilnosti, nego u ime pravde i koherentnosti, navodi se u tekstu Liberationa.

Vaulerin u zaključku svog osvrta ističe kako se za ove stvari ne mogu kriviti samo nacionalisti i secesionisti iz Republike Srpske, već da veliki dio odgovornosti snosi i indiferentna Europa.

Izražava nadu kako bi francusko predsjedavanje Evropskom unijom moglo demantovati optužbe indiferentnosti Europi spram dešavanja na ovim područjima, piše Liberation.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)
Zadnje objave

BOLESNO, SRAMNO, HUŠKAČKI: Pogledajte kako Dodikov odani vojnik unosi nemir i podiže međunacionalne tenzije u Bosni i Hercegovini (VIDEO)

Dodikov huškač Radanović kazao je kako: “Srbi u bošnjačkim kantonima nakon što obave redovne potrebe zaključavaju u kuće“. “Srbi se u bošnjačkim kantonima nakon što...

ALEKSANDAR VUKOVIĆ OŠTRO IZ BANJE LUKE: „Dodikove namjere za razbijanje Bosne su očigledne, a vaše su iste, pa i još gore…“

“Zato nikoga od tih bužetskih “branilaca” već tri decenije nema na prostoru skoro pola Bosne i Hercegovine”, poručio je Vuković. Aleksandar Vuković, predsjednik banjalučke Gradske...

„Bošnjaci preuzeli više od 70 posto pozicija, Hrvati ostali i bez veta…“ ČOVIĆEVI MEDIJI ŠIRE PANIKU!!”

– Na naslovnici neslužbenog stranačkog glasila stoji i naslov: „Bošnjaci preuzeli više od 70 posto pozicija, Hrvati ostali i bez veta”! Podaci, naime, otkrivaju iznimno...

ZBOG POGORŠANE POLITIČKO-SIGURNOSNE SITUACIJE: Novi zahtjev za otvaranje ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini…

Ambasada Kanada u BiH bi mogla direktno na terenu uticati i sprečavati političke i etničke tenzije i napade na državu BiH u skladu s...

“ŠTA ONI IMAJU DA SE PETLJAJU, KAKAV JE TO NAČIN…”: Pogledajte šta je sve Bakir Izetbegović rekao o reakciji Bisere Turković i njezinog zamjenika…

Lider SDA Bakir Izetbegović komentirao je najnovina trvenja na bh. političkoj sceni, te stao u zaštitu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Iako izborna kampanja...