UGLEDNI AKADEMIK KURT BASSUENER JAVNO UPOZORAVA: “Zapad dozvoljava da agendu u BiH određuju najretrogradniji politički akteri”
“Za dominantne političke lidere u BiH, posebno lidera HDZ BiH Dragana Čovića, očaj je očigledan i opipljiv. Jasno mu je da se u BiH njegov prozor mogućnosti zatvara u zaključavanju hermetički zatvorene verzije feudalizma vođenog etničkim partijama”, objasnio je Bassuener.

“Savez iz očaja – EU i bosanskohercegovačke političke ‘elite’” tema je današnje sesije Kruga 99 čiji je uvodničar Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.

On je svoju diskusiju usmjerio na Izborni zakona navodeći da je evidentno da je zajednički interes bh. političke klase i EU da se dođe do nekog prilagođavanja u pogledu izbornog zakona / “ograničene ustavne reforme”, uprkos – ili bolje rečeno, zbog – ponovljenog neuspjeha do danas.

“Za dominantne političke lidere u BiH, posebno lidera HDZ BiH Dragana Čovića, očaj je očigledan i opipljiv. Jasno mu je da se u BiH njegov prozor mogućnosti zatvara u zaključavanju hermetički zatvorene verzije feudalizma vođenog etničkim partijama.

Njegovu dugogodišnju prijetnju spriječavanja održavanja izbora podržava Zagreb, a HDZ je istu ideju gurao na dnevni red kroz klub zastupnika EPP-a u Evropski parlament – za sada bezuspješno.

Prijetnja predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića da spriječi poziv Švedske i Finske u NATO – iako, koliko ja razumijem, nije u okviru njegove ustavne ovlasti – pokazuje kako se u većini hrvatskog političkog spektra na BiH gleda isključivo kroz etničku prizmu.

Ipak, EU također zrači očajem za nekom vrstom “dobitka”, o čemu svjedoči posjeta predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela. Sve što bi označilo napredak na “evropskom putu” za BiH bi se navelo kao dokaz da dugogodišnja neuspješna politika proširenja EU ovdje u BiH – čak i u cijelom regionu – ne propada.

Tolika količina uloženog transatlantskog političkog kapitala posvećenog pitanju izbornog zakona do danas nije dala ništa; izgleda da su poruke iz SAD-a i UK-a sada fokusirane na osiguravanje da se izbori održe na vrijeme, i u cijeloj zemlji.

Ali izgleda da je stav EU namjera da sebi prikupi dokaze o svojoj hvaljenoj “transformativnoj moći”, a ne za korist BiH ili narode Zapadnog Balkana. Ovosedmični sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira vjerovatno će pokazati ova trvenja.

Ovo je posebno uznemirujuće s obzirom na tektonski pomak koji je ubrzan ruskim napadom na Ukrajinu u punom obimu od 24. februara. Od tada je bilo neviđenih demonstracija zapadnog jedinstva i uobičajenih deklaracija o važnosti demokratskih vrijednosti i ljudskog dostojanstva u zapadnom diskursu.

Uporni otpor i odlučnost Ukrajine, koje je tako vješto predstavljao i artikulirao predsjednik Volodomir Zelenski, uveliko su odgovorni za ovaj fenomen. Uprkos brojnim spočitavanjima, ovo jedinstvo i podrška – koliko god kasni i neorganizovani bili – za samoodbranu Ukrajine su važni i veći su od onog u šta je Putin, kao i mnogi od nas, sigurno vjerovali.

Pa ipak, uprkos ovom nepobitnom pokretu zajedništva, to tek treba da se manifestuje u bilo kojoj mjeri na Zapadnom Balkanu.

Ako se ujedini, Zapad ima najveću polugu i najširu moguću kutiju alata u ovom regionu da utiče na dinamiku, spriječi i odvrati negativna dešavanja, i omogući napredak tamo gdje se može razviti prirodni, životni podsticaj.

Više od jedne decenije, različite percepcije prijetnji bile su evidentne i kvalifikovale su to potencijalno jedinstvo. Pa čak i sada, uprkos deklarativnom prepoznavanju potencijala rizika, Zapad i dalje dozvoljava da agendu određuju najretrogradniji i najreakcionarniji politički akteri – i to ne samo u BiH”, naveo je Bassuener.

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...