Ugledna Bosanka iz Amerike Šabić-el-Rayess oštro poručila bh. političarima: “Dosta je čekanja sadake sa Zapada!”
Bio je to dobar dan za demokratiju, dobar dan za Ameriku, ocijenio je predsjednik SAD Joe Biden u prvom postizbornom obraćanju medijima. Uprkos inflaciji i ekonomskim i socijalnim problemima te predviđanjima uoči izbora, demokrati su postigli odličan rezultat.

Profesorica na Univerzitetu Kolumbija i književnica Amra Šabić-el-Rayess kaže da je preuzimanje Predstavničkog doma od republikanaca posljedica greške američkih vlasti koje su u pandemiji koronavirusa inicirale paket pomoći građanima.

-“Štampanje novca kako bi se svakom Amerikancu pružila pomoć izazvalo je inflaciju zbog koje se populacija danas buni. Naravno, i rat s Ukrajinom se ne može pozitivno odraziti na stanje u SAD.

U Americi se vode slična politička prepucavanja kao i u BiH, koja zagrijavaju polarizaciju na osnovu identiteta. Takva politika nikad nije izdobrila – kaže Šabić-el-Rayess za Avaz.

Zabrinuta je zbog radikalizacije i podjela među građanima, a i ranije je upozoravala da može doći do ozbiljnog nasilja izazvanog politikom i ideologijom.

“Mislim da će naredna kampanja i predsjednički izbori ponovo destabilizirati SAD, a time i svijet. Očekujem da bivši predsjednik Donald Trump u narednih nekoliko dana najavi svoju kandidaturu.

Mislim da narod u BiH, pa ni političari, ne shvataju ozbiljnost situacije u SAD i generalno na Zapadu – dodaje Šabić-el-Rayess.

Samo čekaju

Dijeli ogorčenje i zabrinutost zbog toga što političari iz BiH, koji su s euforijom dočekali pobjedu Joe Bidena, nakon dvije godine njegovog mandata nisu nametnuli ključne teme za budućnost države.

Pogrešnim ocjenjuje pokušaje da se odgovornost i krivica za situaciju u BiH adresiraju na SAD i predsjednika Bidena.

Oni su izabrani da predstavljaju BiH, a “ne da sjede i čekaju sadaku sa Zapada“.

“Ne znam šta rade političari u BiH i do čega im je stalo, ali do budućnosti i prosperiteta običnog naroda i države očigledno nije. Osjetim i vidim koliko je narod kivan i razočaran.

Građanima SAD su bitni inflacija, stopa nezaposlenosti, školovanje djece, zdravstvo, zašto bi im bila bitna zemlja koju mnogi ni na mapi ne mogu naći – kaže Šabić-el-Rayess.

Da riješe probleme

“Žalosno je to što politika u BiH čeka da im neko drugi riješi problem, a još žalosnije što su i narod na to naučili kako bi izbjegli svoju odgovornost.

Rezultati takve politike ne mogu biti drugačiji dok ne dođe do promjene političkog mentaliteta i dok političari ne shvate da su oni krojači sudbine BiH, da moraju zavrnuti rukave i aktivirati se.

Od sadake se preživljava, na njoj se ne gradi budućnost – ističe Šabić-el-Rayess.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...