U HDZ-u BI NAJVIŠE VOLJELI DA IM SE DANAS NIKAD NE PONOVI: “Schmidtova odluka jasna je poruka i Bevandi i Čoviću koji mu je ‘prijetio’”
Više puta su ministar Bevanda ali i Vijeće ministara BiH upozoravani da se izbori moraju finansirati i održati, ali su vlasti ta upozorenja ignorisali.

Piše: A. Vrabac

„Ministarstvo je predložilo Odluku o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava koja je ispravna, zakonita i u svemu provodiva“, kazao je jučer ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pojašnjavajući kako je ispravna odluku koju je usvojilo Vijeće ministara BiH o odobravanju/pozajmljivanju 9,7 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora.

Iz CIK-a su vrlo brzo oglasili navodeći da im taj novac nije dostatan i da očekuju da reaguje visoki predstavnik Christian Schmidt. Zahtjev CIK-a bio je 12,52 miliona KM.

Schmidt je danas reagirao, ali tek nakon što je obavio neophodne razgovore sa predstavnicima Ministarstva finansija i CIK-a. Kada mu je postalo jasno da neće biti dovoljno sredstava za izbore, odlučio je najprije zaštititi demokratiju u BiH i njene građane.

„Mojim odlukama se pravosnažno mijenja odluka Vijeća ministara BiH te dodjeljuje puni iznos 12.52 miliona KM CIK-u kao i osiguravaju trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano trajno finansiranje i privremeno finansiranje kada budžet ne bude usvojen u budućnosti”, kazao je Schmidt.

Ovim je postalo jasno da su sve igre koje su proteklih mjeseci predvodili kadrovi SNSD-a i HDZ BiH današnjom odlukom i otkrivene i sankcionisane.

Više puta su ministar Bevanda ali i Vijeće ministara BiH upozoravani da se izbori moraju finansirati i održati, ali su vlasti ta upozorenja ignorisali.

Ni „upozorenja“ Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH koji je prije nekoliko dana javno kazao da ne bi bilo dobro da Schmidt nameće odluku, nisu spriječila visokog predstavnika da donese jedinu ispravnu i provodivu odluku.

„Svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran. Međunarodna zajednica će to pomno pratiti. BiH se nalazi na ključnoj tački u svojoj historiji i koja je u prilici da priđe bliže EU. Zemlja koja to želi trebala bi biti u stanju da sama organizuje svoje izbore. To se mora uraditi zbog biračkog tijela zbog svakog pojedinca koji je spreman da glasa. Oni su pravi suvereni, a ne neko drugi. Danas je bilo na meni da donesem tu odluku. Uvjeren sam da pripreme izbora mogu krenuti neometano i brzo”, zaključio je Schmidt.

Danas je počelo dvodnevno zasjedanje UO Vijeća za implementaciju mira, a u sutrašnjem komunikeu vrlo jasno će biti označi oni koji blokiraju napredak BiH i demokratiju i osnovna prava građana.

(NAP)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...