TUŽILAŠTVO BIH RADI NA PRIJAVI PROTIV ZORANA MILANOVIĆA
Tužilaštvo BiH provjerava krivičnu prijavu protiv Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, a koja se tiče negiranja genocida u Srebrenici.

Predmet je u radu

Ova infomacija potvrđena nam je iz Tužilaštva BiH.

Predmet je u radu, više informacija ne možemo davati – odgovoreno nam je iz ove pravosudne institucije.
Protiv Milanovića je krivična prijava podnesena krajem prošle godine, zbog, kako je navedeno, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da “svaki genocid nije isti”, piše Avaz.ba.

Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije“, kazao je Milanović 6.decembra prošle godine.

Predsjednik Hrvatske, genocid je negirao i dva mjeseca, na tokom sastanka učesnika procesa Brdo – Brijuni u Sloveniji, zbog čega je oštro reagirao i OHR.

Politička metrika

Milanović je kasnije rekao da to nije tačno, te da je “genocid je politička metrika”

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

U Tužilaštvu BiH postoji 40 prijava za negiranje genocida. Među njima je i Dodik.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...