TURSKA NA NOGAMA, ERDOGAN ZAGRMIO: “Ovo je OTVORENI NAPAD na suverenitet Turske”
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako američke sankcije predstavljaju otvoreni napad na suverenitet Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju druge etape novoizgrađenog autoputa koji spaja turske regije Ankaru i Nigde.

Naglasivši da je Turska prva članica NATO-a koja se ikad suočila s tom vrstom američkih sankcija, Erdogan je kazao da to nije primjer savezništva, već pokazatelj primjene dvostrukih standarda kada je riječ o odnosu Zapada prema Turskoj.

SAD je početkom sedmice posredstvom mehanizma CAATSA uveo Turskoj određene sankcije zbog turske nabavke ruskih raketnih sistema S-400.

Erdogan je danas poručio da je cilj američkih sankcija da se zaustavi veliki razvoj odbrambene industrije i da se Turska učini ovisnom državom.

“Turska je odlučna u razvoju vlastite namjenske industrije i neće biti zastrašena, već ćemo biti ponukani da dvostruko više i bolje radimo kako bismo razvijali odbrambenu industriju i učinili je potpuno neovisnom“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik poručio je da ta zemlja nastavlja svoj put razvoja i da na tom putu neće zanemariti posebnu podršku investiranju, proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Američke sankcije se odnose na Direkciju za odbrambenu industriju Turske i njeno rukovodstvo.

Nakon što nije uspjela sklopiti sporazum o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot, Turska je prije tri godine potpisala sporazum s Rusijom o kupovini sistema S-400.

Američke vlasti negoduju zbog te turske nabavke ruskih sistema i tvrde da ti sistemi nisu kompatibilni sa sistemom NATO, kao i da otvaraju mogućnost ruskoj sabotaži američkih borbenih aviona F-35.

S druge strane, Turska je poručila da sisteme S-400 neće ni integrirati u NATO sisteme oružja i da to neće biti prijetnja njenim saveznicima.
Zadnje objave

Oštro upozorenje Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu

Evropska komisija upozorila je u petak Bosnu i Hercegovinu da neriješena situacija migranata može imati utjecaja na težnje zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. Peter...

DAN KADA SU PADALE VLADE, I HOLANDSKA JE PODNIJELA OSTAVKU: Ali, kod nas se zbog ovoga još duže ostaje na vlasti

To je prvi put da je kralju Willem-Alexanderu ponuđena ostavka jednog premijera. Vlada holandskog premijera Marka Ruttea podnijela je kolektivnu ostavku, javljaju holandski mediji. Holandski premijer...

Goran Čerkez otkrio hoće li biti novih mjera Kriznog štaba

Napomenuo je i kako je stanje zadovoljavajuće... Član Kriznog štaba i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na pres-konferenciji prije zvaničnog predstavljanja Plana vakcinisanja protiv...

MILE, CRNO TI SE PIŠE, REAGIRALO UKRAJINSKO MINISTARSTVO: “Ne prihvatamo Dodikov ultimatum, pokrenut je krivični postupak”

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija ikonu je vratio u BiH i odnio je u kabinet Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH. Nakon poruke predsjedavajućeg Predsjedništva...

NAJNOVIJE INFORMACIJE O ZDRAVSTVENOM STANJU KOMŠIĆEVOG SAVJETNIKA: Čedomir Jovanović ne trpi više strašne bolove…

Njegove bolove je izazvao pleuritis – zapaljenje plućne maramice. Lider LDP Čedomir Jovanović bio je na liječenju u bolnici “Dragiša Mišović”. Njegove bolove je izazvao pleuritis...