TEŽAK UDARAC VOŽDU IZ LAKTAŠA: EU podržala državnu agenciju koju Dodik pokušava ukinuti
Guerrini je naglasio kako je pandemija prouzrokovana koronavirusom pokazala koliko su u svakoj državi važne ovakve agencije koje moraju biti funkcionalne i potpuno osposobljene.

Evropska unija osigurala je deset miliona eura dodatne pomoći za jačanje zdravstvenog sektora u BiH a prvi dio tog paketa uručen je državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, koju vlasti Republike Srpske pokušavaju ukinuti i uspostaviti njenu entitetsku alternativu.

Delegacija EU u petak je potvrdila kako je Agenciji za lijekove BiH uručena donacija informatičke opreme vrijedna oko 20 hiljada eura, što je simboličan iznos ali važna politička poruka.

“Zdravstvena zaštita previše je bitna da bi bila kompromitirana politikom koja u ovoj zemlji isuviše često dovodi do podjela. EU u potpunosti podržava Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH kao profesionalnu službu koja ispunjava potrebe cijele zemlje”, kazao je šef kancelarije EU u Banjoj Luci Simone Guerrini nakon uručivanja opreme koja bi trebala olakšati rad agencije, čija je zadaća nadzor nad tržištem lijekova.

Guerrini je naglasio kako je pandemija prouzrokovana koronavirusom pokazala koliko su u svakoj državi važne ovakve agencije koje moraju biti funkcionalne i potpuno osposobljene.

Ustavni sud BiH je početkom decembra proglasio neustavnim zakone koje je prošle godine donio parlament RS u nastojanju da uspostavu entitetsku agenciju za lijekove, koja bi od države preuzela sve regulatorne i kontrolne ovlasti.

Ustavni sud je ocijenio kako za donošenje takvih zakona nema nikakvog uporišta u ustavu. SAD su ranije, zbog predlaganja zakona o agencije za lijekove RS, sankcijama kaznile ministra zdravstva RS Alena Šeranića, člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Šeraniću je, kao i ranije Dodiku, zabranjen ulazak u SAD.

Inicijator uspostave entitetske agencije zapravo je bio lično Dodik, navodno nezadovoljan time što državna agencija u razdoblju pandemije nije dopustila da se u bolnicama u RS-u za tretman teško oboljelih od COVID-a koristi industrijski umjesto medicinskog kisika.

Predlažući uspostavu entitetske agencije Dodik je ujedno najavio kako je to tek prvi korak na putu kojim će RS preuzeti sve ovlasti koje su nakon Daytona date BiH kao državi, pa je zaprijetio i ponovnom uspostavom entitetske vojske kao i carine.

I nakon presude Ustavnog suda BiH Dodik je kazao kako od takvih planova ne odustaje te kako će RS imati svoju agenciju za lijekove.

“Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu ustava BiH”, izjavio je Dodik, nkon prezumanja dužnosti predsjednika RS.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...