TEŽAK UDARAC VOŽDU IZ LAKTAŠA: EU podržala državnu agenciju koju Dodik pokušava ukinuti

0
241

Guerrini je naglasio kako je pandemija prouzrokovana koronavirusom pokazala koliko su u svakoj državi važne ovakve agencije koje moraju biti funkcionalne i potpuno osposobljene.

Evropska unija osigurala je deset miliona eura dodatne pomoći za jačanje zdravstvenog sektora u BiH a prvi dio tog paketa uručen je državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, koju vlasti Republike Srpske pokušavaju ukinuti i uspostaviti njenu entitetsku alternativu.

Delegacija EU u petak je potvrdila kako je Agenciji za lijekove BiH uručena donacija informatičke opreme vrijedna oko 20 hiljada eura, što je simboličan iznos ali važna politička poruka.

“Zdravstvena zaštita previše je bitna da bi bila kompromitirana politikom koja u ovoj zemlji isuviše često dovodi do podjela. EU u potpunosti podržava Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH kao profesionalnu službu koja ispunjava potrebe cijele zemlje”, kazao je šef kancelarije EU u Banjoj Luci Simone Guerrini nakon uručivanja opreme koja bi trebala olakšati rad agencije, čija je zadaća nadzor nad tržištem lijekova.

Guerrini je naglasio kako je pandemija prouzrokovana koronavirusom pokazala koliko su u svakoj državi važne ovakve agencije koje moraju biti funkcionalne i potpuno osposobljene.

Ustavni sud BiH je početkom decembra proglasio neustavnim zakone koje je prošle godine donio parlament RS u nastojanju da uspostavu entitetsku agenciju za lijekove, koja bi od države preuzela sve regulatorne i kontrolne ovlasti.

Ustavni sud je ocijenio kako za donošenje takvih zakona nema nikakvog uporišta u ustavu. SAD su ranije, zbog predlaganja zakona o agencije za lijekove RS, sankcijama kaznile ministra zdravstva RS Alena Šeranića, člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Šeraniću je, kao i ranije Dodiku, zabranjen ulazak u SAD.

Inicijator uspostave entitetske agencije zapravo je bio lično Dodik, navodno nezadovoljan time što državna agencija u razdoblju pandemije nije dopustila da se u bolnicama u RS-u za tretman teško oboljelih od COVID-a koristi industrijski umjesto medicinskog kisika.

Predlažući uspostavu entitetske agencije Dodik je ujedno najavio kako je to tek prvi korak na putu kojim će RS preuzeti sve ovlasti koje su nakon Daytona date BiH kao državi, pa je zaprijetio i ponovnom uspostavom entitetske vojske kao i carine.

I nakon presude Ustavnog suda BiH Dodik je kazao kako od takvih planova ne odustaje te kako će RS imati svoju agenciju za lijekove.

“Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu ustava BiH”, izjavio je Dodik, nkon prezumanja dužnosti predsjednika RS.

(SB)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here