TEGELTIJA OČAJAN: “Bosna i Hercegovina bi podržala “Otvoreni Balkan” da ga je predložio…”
Prema njegovim riječima, “Otvoreni Balkan” nije suprotstavljen bilo kojoj inicijativi, ni berlinskom procesu, ni procesu pridruživanja EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da bi inicijativa “Otvoreni Balkan” bila prihvaćena u BiH da je predlagač Francuska ili Njemačka, ali da postoje predrasude zato što je prijedlog došao iz Srbije i Albanije.

“Meni se čini da ljudi koji donose političke odluke još ne razmišljaju o benefitima, već razmišljaju o političkim odnosima, ko je predlagač te inicijative i tome slično”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da ne zna razloge zašto BiH izbjegava da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”, za koju ističe da je prvi pokušaj zemalja regiona da same urade nešto za sebe, a ne nije riječ o projektu jedne, dvije ili više zemalja Zapadne Evrope.

“Meni niko od nadležnih nije rekao razloge. Lično mi se čini da je taj `status kvo` pod uticajem određenih zapadnih ambasada, bez ikakvog ozbiljnog razloga zašto BiH nije već u `Otvorenom Balkanu`”, rekao je Tegeltija za TV “Una”.

Prema njegovim riječima, “Otvoreni Balkan” nije suprotstavljen bilo kojoj inicijativi, ni berlinskom procesu, ni procesu pridruživanja EU.

To je samo način pripreme svih zemalja zapadnog Balkana da budu što je moguće spremnije i da lakše uđu u sistem procesa pridruživanja EU, što na kraju i jeste naš krajnji cilj”, ocijenio je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će Predsjedništvo BiH u kratkom vremenskom periodu opet razmatrati odluku o pristupanju “Otvorenom Balkanu” i donijeti pozitivnu odluku, kako se BiH ne bi i suviše kasno priključila ovoj inicijativi.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće u svemu tome jeste da u ekspertskom dijelu priprema i kroz mehanizam Berlinskog procesa i “Otvorenog Balkana” učestvuju stručnjaci iz BiH.

Tegeltija je kazao da bi benefite od ulaska BiH u “Otvoreni Balkan” imali i poslovna zajednica i građani.

“`Otvoreni Balkan`, prije svega treba da riješi ne pitanje carinjenja robe, visine dažbina, oporezivanja ili carinjenja, već necarinske barijere. Da se pitanje ljudi, kapitala, roba odvija mnogo jednostavnije u svim tim procedurama, da se ne bavimo raznim dozvolama i tome slično. A to se, na bilo koji način, ne tiče ocarinjenja, plaćanja poreza itd”, objasnio je Tegeltija.

On je naveo da će vrlo brzo biti situacija da će roba, recimo iz Tirane, prije stići u Beograd, nego što će stići roba iz Bijeljine.

“Oni će problem uvjerenja i svih tih stvari koje su njima potrebe riješiti prije. To su stvari koje mi u tom trenutku ne možemo da riješimo jer čekamo jedno uvjerenje, pa drugo, pa onda međusobno priznanje diploma, kretanje uz lične karte itd. Sve su to neki benefiti, koje bi mi mogli da dobijemo”, dodao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da se zbog tako pojednostavljene procedure i ubrzanih procesa trgovine očekuje značajno povećanje ukupnog BDP-a svih zemalja koje su u inicijativi “Otvoreni Balkan”.

(SB)
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...