Tajna bitka za BiH: Kakvu su ulogu u slučaju “Schmidt” odigrali Ahmetović i Schwarz-Schilling
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, te poručio da tako donosi paket transparentnosti koji, kako se tvrdi, garantira slobodnu i fer izbornu kampanju.

Tehničkim izmjenama, podsjetimo, regulirat će se korištenje elektroničkih, printanih i online medija te društvenih mreža u predizbornoj kampanji.

Definirat će se i što je govor mržnje te zloupotreba javnih fondova i resursa u predizbornoj kampanji.

Intenzivna komunikacija

Međutim, do današnjeg saopćavanja zvanične odluke prethodili su dani u kojem je iza kulisa vođena tajna bitka za Bosnu i Hercegovinu.

Pokrenula ju je već najava visokog predstavnika za BiH da planira nametnuti Izborni zakon i ustavni paket u FBiH na način koji bi nesumnjivo izazvao daljnje podjele i nesuglasice u našoj domovini.

Iako ne jedini, uz hiljade bh. građana koji su protestirali pred OHR-om, građanke i građane poput Azre Zornić, Derve Sejdića i drugih, medije, dio intelektualne zajednice i nevladinog sektor, bh. dijaspore, značajnu ulogu da bi došlo do današnjeg ishoda male pobjede demokratske BiH odigrali su Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, te bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

Noseći pismo koje mu je uputio Saša Magazinović, državni parlamentarac SDP-a – koji je zamolio Ahmetovića da djeluje jer je smatrao da bi posljedice eventualne odluke OHR-a mogle biti dramatične – njemački parlamentarac je pokucao je na mnoga vrata, uključujući, kako smo saznali i Olafa Scholza, njemačkog kancelara.

Pored Berlina, vođena je veoma intenzivna komunikacija prema Sjedinjenim Američkim Država, Velikoj Britaniji i drugim europskim vladama, Europskom parlamentu, čak i Turskoj.

Na koncu je Washington napravio pozitivan zaokret, te je dogovorena intenzivnija saradnja, ali na drugačijim principima

„Zajedno smo radili“, kratko će reći Ahmetović.

Iako će ove godine napuniti 92 godine i Schwarz-Schilling je učinio mnogo kako bi se njegov nasljednik, aktuelni visoki predstavnik, Nijemac Christian Schmdit zadržao na izmjenama Izbornog zakona BiH koje su tehničkog karaktera. U sjeni brojnih reakcija i medijske buke, Schwarz-Schilling je snažno lobirao za interese demokratske BiH.

On je, naime, i ranije kritizirao nastojanja da se popusti maksimalističkim zahtjevima HDZBiH.

Komentirajući nastojanja Matthewa Palemra i Angelina Eichhorst u januaru ove godine, on je u autorskom tekstu za DW zapisao:

“Oboje pokušavaju na veoma netransparentan način i uz pritisak provesti reformu izbornog zakona. Zašto to pokušavaju baš sad dok je država u najgoroj krizi od kraja rata? To je potpuno nerazumljivo i nipošto ne ulijeva povjerenje. Umjesto da se provedu sankcije nad onima koji blokiraju rad institucija i prijete državi, traži se način da se ugodi ekstremistima”, napisao je. On je drugačije vidio put do rješenja.

“Moje je mišljenje, baš kao i mnogih građana Bosne i Hercegovine, ali i istaknutih tužitelja Jakoba Fincija i Azre Zornić koji od 2009. i 2014. godine čekaju provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, da se izbori 2022. mogu, kao i svi dosadašnji izbori, održati prema postojećem izbornom zakonu. Tek nakon njih i bez pritiska, transparentno i uz učešće svih dijelova društva, se mora promijeniti diskriminirajući ustav BiH, čime se stvaraju pretpostavke za reformu izbornog zakona. A ne obrnuto”.

Hrvati i Bošnjaci

U decembru 2018. godine je, također, izjavio je kako Hrvati uopće nisu diskriminisani u BiH, već da su čak i u boljem položaju od Bošnjaka.

“Narodi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znaju šta je rat i ne žele ratovati. Problem je u nekim političarima. I u Hrvatskoj ima političara koji razumiju situaciju i koji dijele moje stavove o situaciji u BiH, a među njima je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Svako ko potiče nacionalizam u BiH trebao bi biti svjestan toga šta radi, primjerice, kada govori da su Hrvati u BiH diskriminirani. Kako su to Hrvati diskriminirani? Onaj ko to govori, prvo to mora dokazati. To je najobičnija laž. Ne samo da nisu diskriminirani, nego su Hrvati u BiH u boljoj poziciji od Bošnjaka, jer imaju hrvatsko državljanstvo”, kazao je Schwarz-Schilling u intervjuu za zagrebački Globus.

I ova priča naglašava značaj promptnog djelovanja, lobiranja i zagovaranja u svijetu politike i diplomatije, što je mogućnost koju Bosna i Hercegovina nedovoljno ili traljavo koristi.

Vrijeme je da se i na tom polju ozbiljno promijene mnoge stvari – dok nije kasno.

(Radio Sarajevo)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...