Tajip Erdogan-Dodik je ekonomski i politički partner, a Izetbegović saradnik za svadbe i dženaze
-Dok su turskom predsjedniku Erdoganu „puna usta Bosne“, on Bakira Izetbegovića, nasljednika Alije Izetbegovica na SDA prestolju, tretira tek kao posebnog gosta za „svadbe i dženaze“. Za one ozbiljnije političke razgovore i ekonomske poteze više mu je, po svemu sudeći, bliži lider SNSD-a Milorad Dodik.

Ukoliko je tačno ono što svojevremeno izreče predsjednik Turske Tajip Erdogan, da mu je Alija Izetbegović „ostavio Bosnu u amanet“, onda je mnogo nepodudarnosti između proklamovanog i praktičnog ponašanja Turske spram tog „amaneta“.

Dok su Erdoganu „puna usta Bosne“, on Bakira Izetbegovića, Alijinog naslijednika na SDA prijestolju, tretira tek kao posebnog gosta za „svadbe i dženaze“. Za ozbiljnije političke razgovore i ekonomske poteze više mu je, po svemu sudeći, bliži lider SNSD-a M.Dodik.

U nevjerici su politički naivci gledali scenu nedavnog susreta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua. Bio je to srdačan, skoro bratski zagrljaj dva političara.
-Ne treba zaboraviti da M.Dodik i turski partneri dijele nekoliko sličnih stavova. Obje strane imaju problem sa zvaničnim priznanjem srebreničkog genocida, protive se sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, a zajednički im je i interes za razvoj biznisa u Srbiji.

Dodik naravno ne dijeli zagrljaje besplatno. Nakon što je u martu izdejstvovao uvoz vještačkog đubriva iz Turske, kako bi u izbornoj godini izbjegao kolaps poljoprivrede kao značajnog resursa u RS, sada je djelovanje usmjerio da od Turske „iskamči“ koliko-toliko novca za finansiranje izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Njemu bliske građevinske firme odavno su spremne.

Da ne bude zabune, ne brine M.Dodika realizacija cijele trase, nego one od Rače, preko Bijeljine i Brčkog, gdje bi mu preostala samo dionica do Doboja što bi značilo kompletnu poveznicu Banjaluke i Beograda autoputom. Onaj dio do Sarajeva, Dodik će u amanet ostaviti Bakiru.

Odmah nakon Dodikovog susreta u Turskoj, SNSD-ov ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović sazvao je sastanak sa direktorima entiteskih autocesta/autoputeva kako bi riješili sprono pitanje trase nadomak Brčkog. Očito i sada vrijedi ono što je iz Tuske obećano prije pet godina, prvo projekat pa onda moguće i novac.

Nije Dodik u Istambul došao samo zbog autoputa. Njegovu ideju o organizovanju trilateralnog sastanka na kojem bi učestvovali predsjednici Turske, Hrvatske i Srbije, te kako reče Dodik „trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH“ turski je ministar vanjskih poslova prihvatio. Odmah potom je posjetio Zagreb i Sarajevo kako bi ideju „pogurao“.

Mnogo šta Dodiku možete spočitati, ali da je politički naivan, to ne. Uvlačenjem „dvije trojke“ u rješavanje političke krize u BiH pokušava neutralisati angažman i SAD-a i Evropske unije, znajući pri tome da mu odnos snaga u takvom sastavu „pregovarača“ donosi prednost.

Srbija i Hrvatska, poznato je, odavno sa Rusijom u pozadini destabiliziraju situaciju u BiH, a Turska je na strani naše države samo za one koji vjeruju tamošnjim parolama o „braći iz Bosne“.

Prošlo je očito vrijeme kada je Erdogan poručivao kako „ako itko dirne Bošnjake imao bi protiv sebe sto milijuna Turaka“, a Dodik na to odgovarao kako je Turska „značajan remetilački faktor u BiH“.

T.Erdogan od Bošnjaka u BiH očekuje da se vazalski postave, poput Bakira Izetbegovića koji je zanemarivši državničku obavezu promovirao ličnu odanost liku i djelu Recepa Tayyipa Erdogana, kojeg naziva „naš predsjednik“, dok taj isti predsjednik samo slijedi smjernice koje je bivši turski premijer Ahmet Davutoglu zacrtao u knjizi “Strateška dubina”, svojevrsnog plana ponovnog ovladavanje Turske Balkanom.

Uvjereni u neizvodivost tog plana i Dodik i Vučić se Turskoj ulaguju iz konkretnih, čitaj finansijskih razloga, Izetbegović to pak iskazuje na drugi način.

Pristaje na presiju o zabrani rada ovdašnjih obrazovnih institucija koje finansira zaklada Fethullaha Gulena, Erdoganovog glavnog političkog neprijatelja te diskreditaciju nastavnika i učenika tih škola, kao i na oduzimanje titule počasnog građanina Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku, čiji je krimen istovjetan – nije Erdoganov poklonik. Svečano se obilježava godišnjica vojnog udara u Turskoj, daje podrška vojnoj akcije turske vojske protiv Kurda.

Izdejstvovano je uvođenje turskog jezika u obrazovni sistem, inkorpoirano je u ovdašnje običaje i obilježavanje 23. aprila kao Međunarodnog dana djeteta, što je u suštini praznik Republike Turske. Za razliku od prethodnih godina ove je obilježen nešto skromnije, tek u OŠ „Ćamil Sijarić“ u zeničkom naselju Nemila. U školskom časopisu primjetna je fotografija koja ilustruje kako učenici doživljavaju kulturnu baštinu BiH – „kahva“ sa fesovima na glavama, dok djevojčice sjede na jednoj a dječaci na drugoj strani stola.

Erdogan može biti zadovoljan, a i Dodik može još jače zagrliti Cavusoglua. Za dionicu autoputa od Tuzle do Sarajeva, obećanu od „braće“ iz Turske, niko ne pita…
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...