SVETLANA CENIĆ NEMA DOBRE VIJESTI: “SNSD i HDZ su jači od Osmorke i mogu ih ucjenjivati kad hoće i kako hoće!” (VIDEO)
Ekonomistica i politička analitičarka Svetlana Cenić govorila je za sarajevsku televiziju O kanal. Komentarisala je aktuelni koalicioni dogovor Osmorke, HDZ-a i SNSD-a, odnose snaga unutar koalicije, te programe čija se realizacija najavljuje.

Kako vi gledate na izbor delegata za državni Dom naroda i sporan način glasanja koji bi SNSD-u mogao obezbijediti mehanizam blokade?

Ono je bila čista režija. Jeste Mijatović pozvao da se glasa za opoziciju ali Milorad Dodik nije od jučer. Očigledno je dogovoreno sa nekim da taj jedan bude nevažeći. Mada po zakonu i ne bi trebalo da bude nevažeći. Ali evo dobiće četiri i komotno može da blokira kao i prošli put. Nema nikakve razlike između onoga što je SDA uradila onda i ovo sada što se uradilo, samo što je napravljeno malo mudrije što ne može da se locira krivac nego da bude “neko je”, pa nisam ja, nisam ja. Ali je vrlo jeftina i loša režija.

Konstituisani su novi sazivi Paralamenta. Jasna većina je napravljena u državnom Predstavničkom domu: Osmorka, HDZ i SNSD. Šta mislite, kako će funkcionisati Donji dom i hoće li dogovorena koalicija imati rezultate?

Dvije trećine su uvijek jače od jedne trećine, dvije trećine su SNSD i HDZ. Kako možete očekivati da će osam stranaka koje trebaju da raspodjele tu jednu trećinu da će biti jače od stalnih partnera Čovića i Dodika koji ih mogu svojim dogovorom, a on je do sada bio čvrst interesni dogovor, koji ih mogu poderati kad i kako hoće i jednostavno vršiti pritisak na neke delove te Osmorke, ucjenjivati i blokirati. Tako da ja ne očekujem nikakve rezultate, ma kako dobra inicijativa bila, recimo dođe iz te Osmorke. Ne mogu oni stvoriti pravnu državu bez SNSD-a i HDZ-a, ne mogu pokrenuti reforme, ne mogu uraditi apsolutno ništa bez njih. A koliko su SNSD i HDZ uradili to smo gledali i videli, a vidimo i gde se nalazimo.

Negodovali su iz Stranke demokratske akcije. Hoće li se SDA pomiriti s tim da je opozicija?

SDA ako bude i zvanično opozicija se neće predati. Imaju dovoljno snage, savladavali su oni i učili iste škole kao HDZ i SNSD oko tehnologije vlasti i dobijanja vlasti. Mogu jedan period biti u opoziciji i to jačoj opoziciji. Oni već imaju DF sa sobom.

Kako gledate na Dodikova uslovljavanja za vlast – aerodrom Trebinje, HE Buk Bijela i plinovod ispod Drine. Još ako znamo da je sve u saradnji sa Rusijom i Srbijom?

Njemu itakako sada treba država. Ne samo zbog tih projekata, nego nema para. Prazan je trezor, prazne bisage, a kredit se mnogo lakše dobije, bilo koje prirode, kada je država garant otplate, a ne kada je entitet garant. Njemu je zbog toga i svih tih priliva sredstava i kredita, jer mnogo je lošija finansijska situacija i krvna slika RS-a nego FBiH. Trebamu sad država i on će biti ovako fin. Izgleda se promenio, ja se zaista čudim onima koji misle da se on promenio ili da će zauzeti drugi pravac, nego mu jednostavno to sad treba. S obzirom da je kamatna stopa za zaduživanje sve veća, banke odbijaju da budu izložene takvom riziku. Vidjeli ste HE na Drini nisu uspjele da dobiju kredit, niko nije bio zainteresovan da ih kreditira, iako je kamatna stopa visoka i sve veća i veća.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...