STIŽU LOŠE VIJESTI IZ BRISELA: Hrvatska uslovljava kandidatski status BiH izmjenama Izbornog zakona!?
Za razliku od Varhelyja, Plenković je pored ubrzanog formiranja vlasti na listu uvjeta dodao i “nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih”.

Prilikom nedavne posjete našoj zemlji, komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi izjavio je da bi već 15. decembra Evropsko vijeće moglo odobriti kandidatski status BiH za članstvo u EU. Kao jedini uslov za to, Varhelyi je postavio ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima.

I predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na press-konferenciji nakon samita EU-Zapadni Balkan u Tirani poručila da podržava kandidatski status BiH.

Na sličnom fonu podrške u Tirani bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. On je rekao da je hrvatski stav “jasan” te da podržava davanje statusa kandidata BiH “što prije, po mogućnosti već sada u prosincu”, ali i najavio da to “ovisiti o stjecanju uvjeta”.

Za razliku od Varhelyja, Plenković je pored ubrzanog formiranja vlasti na listu uvjeta dodao i “nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih”.

I upravo bi ovo mogla biti ključna prepreka da BiH 15. decembra na sjednici Evropskog vijeća dobije kandidatski status.

Prema informacijama Slobodne Bosne iz sjedišta EU u Briselu, Hrvatska će dodjelu kandidatskog statusa našoj zemlji usloviti izmjenama Izbornog zakona.

Time se otvaraju drugi problemi. Naime, ovime se urušava teško postignuti konsenzus unutar EU budući da je Nizozemska ranije obećala dati podršku kandidatskom statusu BiH jedino ukoliko za to budu sve članice Unije.

A ukoliko predstavnici Nizozemske u Evropskom vijeću povuku svoj pristanak, dolazi u pitanje i podrška Francuske sa kojom Nizozemci uvijek imaju usklađene stavove.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...