STEVANOVIĆ OŠTRO ODGOVORIO NA PRIJETNJE IZ MOSTARA: „To što traži Čović – jedan narod, jedna partija, jedan vođa, jedna religija – je prva tačka u definiciji fašizma…“
Ne stišavaju se reakcije nakon izjava lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Nakon riječi lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, oglasio se član Predsjedništva SDP-a BiH Dragan Stevanović.

„Obzirom da SDP nije ni Srpska, ni Hrvatska ni Bošnjačka nego spcijaldemokratska partija očekujem da će na svakoj listi u kantonima među prva tri biti bar jedan Hrvat, tako isto i na svim drugim listama, ne iz inata prema HDZ-u nego iz dubokog uvjerenja da time upravo obezbjeđujemo stvarnu a ne fingiranu (HDZ-ovsku) ravnopravnost svih građana BiH pa i onih koji se izjašnjavaju kao bosanski Hrvati.

A to što traži Čović, jedan narod, jedna partija, jedan vođa, jedna religija je prva tačka u definiciji fašizma”, poručio je Stevanović.

Podsjetimo, kako je rekao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, većinom su dogovorene liste te stranke za kantone, a ostale su još dvije. Ime kandidata za člana Predsjedništva BiH ispred HDZ-a i koalicionih partnera još nije poznato.

“Ima puno mehanizama koje moramo zadovoljiti od zastupljenosti muškaraca i žena, onda i određena područja i mladost. Željeli smo da najvećih broj lista bude jedno osvježenje. Vjerujem da ćemo sutra do kraja dana to okončati i uspješno izaći u javnost”, rekao je Čović.

Naveo je kako mogu odnijeti pobjedu u šest kantona te da očekuju bolji izborni rezultat nego prošle godine.

“Imamo pet kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od kojeg ćemo izabrati jednog. Vjerujem da ćemo imati izvrsnog kandidata kojeg će podržati sve hrvatske stranke. Prinuđeni smo izaći s jednim kandidatom za razliku od ostalih koji izlaze s više uz jednu neizvjesnost”, rekao je Čović.

Čović je govorio i o problemu Izbornog zakona i Domu naroda FBiH.

“Taj broj 6 je nesretan i donosi probleme funkcioniranja. U sve naše liste idemo s koalicijskim partnerima i nije HDZ taj koji, kako kažu, sve kontrolira u Domu naroda FBiH”, rekao je Čović.

Najavio je i novi krug pregovora u Bruxellesu s povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem koji bi trebali biti održani iduće sedmice.

“Na način da se ne pozivaju sve parlamentarne stranke već predstavnici naroda”, kazao je Čović.

Apelovao je na bošnjačke stranke da prestanu sa stavljanjem Hrvata na svoje kantonalne liste poručujući da to nije pametno.

“Prošlo je vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji ustavno treba biti jednakopravan. Ako netko želi da imamo još jaču krizu nego što imamo prethodne četiri godine, neka to radi”, zaprijetio je Čović.

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...