Šta se dešava u Banjoj Luci: Milorad Dodik izašao sa konstituirajuće sjednice NSRS
Konstituirajuća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) novog, jedanaestog saziva, zakazana je za danas u Banjoj Luci.

Početak sjednice kasnio je nekoliko minuta, nakon čega se u sali začulo negodovanje.

“Došli ste na silu u Parlament”, vikao je zastupnik Nebojša Vukanović.

Naime, toga je Milorad Dodik napustio sjednicu, a mjesto kraj Željke Cvijanović ostalo je prazno.

Zasjedanje je otvorila Nataša Radulović, a nakon nekoliko minuta i Dodik se vratio na sjednicu.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani zastupnici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Osim izbora predsjednika i potpredsjednika NSRS, te polaganja svečane zakletve, predviđeno je i imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS.

Također, u predloženom dnevnom redu je i pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Podsjetimo, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske bit će novi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, a Boran Bosančić (DEMOS) generalni sekretar najvišeg zakonodavnog tijela.

Tim povodom, oglasio se Vojin Mijatović:

“S obzirom da će predlog za predsednika NSRS biti Nenad Stevandić, poslanici Pokreta za državu će glasati protiv. Nama su građani dali podršku za budućnost BiH, nikada nećemo podržati ljude koji su deo mračne prošlosti”, napisao je Mijatović na Twitteru.

Burnoj atmosferi doprinosi i činjenica da sjednici prisustvuju i ambasadori Rusije i Srbije u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov i Aleksandar Đorđević.

(Radio Sarajevo)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...