SRAMOTNA ODLUKA: Majkama Srebrenice zabranjeno da odaju počast žrtvama genocida u Kravici
U Kravici su planirale obići prostor Zemljoradničke zadruge, položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Međutim, dočekala ih je policija RS-a koja im nije dozvolila ulazak.

Majkama Srebrenice danas je bilo zabranjeno da uđu u objekat Zemljoradničke zadruge u Kravici gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.370 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Samo nekoliko njih preživjelo je ovaj masakr i svjedočili su u Hagu.

U Kravici su planirale obići prostor Zemljoradničke zadruge, položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Međutim, dočekala ih je policija RS-a koja im nije dozvolila ulazak.

– Dana 13. jula 1995. godine u “poljoprivrednom magacinu” u Kravici ubijeno je preko 1.370 muškaraca i dječaka. Sjećamo ih se na ovoj stranici iako nam nije bilo dozvoljeno da uđemo jer lokalne vlasti mjesto zločina pretvaraju u “poslovni objekat”. Majke i preživjeli će istrajati – poručili su iz Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica.

Majke Srebrenice danas su obišle nekoliko lokacija gdje su ubijani Srebreničani, muškarci, starci, djeca, žene. Okupile su se ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a potom obišle zgradu Osnovnog suda u Srebrenici i prostor ispred stare policijske stanice u kojoj su mučene žene i djeca.

Ovo nije prvi put da se majkama zabranjuje ulazak u zadrugu.

 

Osnovni sud u Srebrenici izrekao je u novembru 2014. godine presudu majkama Srebrenice zbog incidenta koji se desio 13. jula 2013. godine kada je grupa od 150 osoba, uglavnom srebreničkih žena, pokušala ući u krug poljoprivredne zadruge u Kravici.

Kordon policije iz RS-a je tog 13. jula pokušao spriječiti ulazak povorke, sastavljene većinom od žena, u krug Kravica, međutim, tada je došlo da sukoba. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede.

Srebrenički sud je zbog ovog incidenta novčano kaznio Zumru Šehomerović sa 200 KM, učesnicu povorke koja je u Kravice došla odati počast žrtvama.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...