ŠOKANTNE NAJAVE ZORNIĆ: „Plenković obmanuo Evropski parlament, snažno ćemo podupirati izbacivanje Hrvatske iz EU…“
“Dakle ovim postupkom kompletna međunarodna zajednica zapravo derogira Europski sud za ljudska prava i njegove presude“, pojašnjava Zornić.

Sve što Visoki predstavnik radi u Bosni i Hercegovini je orkestrirano iz Zagreba, preko Brisela do Bijele kuće, kaže u razgovoru za Danas Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je 2014. donio presudu u njenu korist, ali ta obavezujuća presuda još nije implementirana.

Planove Milošević – Tuđman i nakon 30 godina, dodaje Zornić, pokušavaju Plenković – Vučić realizovati na način da dezavuišu i obmanjuju kako domaću tako i svjetsku javnost.

Pojašnjava da „bezočnim lažima i obmanama Plenković i njegovi evropski parlamentarci ubjeđuju Europu i svijet kako je Hrvatski narod u BiH ugrožen i majoriziran, pri tome prikrivajući istinu da su od kraja rata pa do danas ministri finansija i pravde isključivo Hrvati“.

Može se, ističe, napraviti decidna analiza kojom se dokazuje da Hrvati zauzimaju duplo više mandata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nego što ih to stvarno spada, a sve to, kaže, zahvaljujući koaliciji HDZ-SDA (koje su sestrinske stranke).

Na pitanje šta radi Ustavni sud, Zornić ukazuje da je taj sud izgubio kredibilitet te da se zna kako i na koji način.

„Ako bude trebalo izaći ćemo sa konkretnim detaljima i imenima, donošenja odluke u predmetu ‘Ljubić’ (i tu znamo ko je sastavio tu apelaciju jer Božo Ljubić nema potrebno znanje za tako nešto).

Koristeći tu odluku donesenu po njegovom nalogu Plenković je obmanuo Europski parlament i zbog velikohrvatske političke agresije na Bosnu i Hercegovinu moramo pronaći pravi put i način da se stavi na glasanje prijedlog o izbacivanju Hrvatske iz Europske unije“.

Zornić naglašava da će građani BiH u narednom periodu usmjeriti svoje djelovanje po tom pitanju i „snažno podupirati izbacivanje Hrvatske iz EU, a dokaza za takvo što ima na pretek (dovoljne su i same izjave Milanovića, Plenkovića, Zovko….)“.

Dok Brisel i Visoki predstavnik uz podršku američke i britanske ambasade potenciraju provedbu presude Ljubić, odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura se stavljaju u drugi plan, ističe Zornić.

„Prema Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i međunarodnom pravu presude Zornić, Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Pudarić imaju primat nad tom iznuđenom i isforsiranom Odlukom u predmetu Ljubić koja je uzgred budi rečeno donesena mnogo godina poslije ovih pet presuda.

Dakle ovim postupkom kompletna međunarodna zajednica zapravo derogira Europski sud za ljudska prava i njegove presude“, pojašnjava Zornić.

Povodom odluke koju je Visoki predstavnik nametnuo, Zornić ukazuje da dolazimo do konstatacije da se radi o „minornom dijelu (Integrity package) čija primjena u praksi ne znači ništa za građane Bosne i Hercegovine, jer je tendenciozno izbjegao da nametne elektronsko glasanje, elektronski nadzor na biračkim mjestima i sve ostale mjere koje bi spriječile manipulacije i krađu glasova“.

Dodaje da je ovaj pokušaj zamajavanja javnosti imao za cilj da osujeti građane u njihovoj borbi za građanski ustav.

„Ali, mi građani smo odavno izgubili povjerenje u ovog Visokog predstavnika koji je urušio ugled te institucije. S velikom pažnjom pratimo svaki njegov korak i nećemo mu dozvoliti da nametne izmjene Ustava FBiH jer zato nema ni ingerencije i time bi izašao iz okvira ovlasti koje mu daje Anex 10, a ni Izbornog zakona koji je direktno vezan za taj Ustav.

Nećemo dozvoliti ni Visokom predstavniku pa ni cijelom svijetu da nametne vladavinu manjine nad većinom.

Naš moto je jedan čovjek – jedan glas, BiH jedna izborna jedinica, svi građani na teritoriji cijele BiH moraju imati jednako pravo glasa i mogućnost da biraju i budu birani.

Za tu ideju mi smo spremni, ako treba, i svoje živote dati jer je BiH naša domovina, mi rezervne nemamo a i ne treba nam“.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...