ŠOKANTNE NAJAVE UGLEDNOG ŠVICARSKOG LISTA: “Putinovi piromani Dodik i Čović žele ratni požar u Bosni i Hercegovini i na Balkanu…”
Vladimiru Putinu u interesu je novo krizno žarište u Evropi, kako bi se pažnja Zapada okrenula s Ukrajine.

On svim silama radi na tome i na Balkanu ima više saveznika, upozorava Adelheid Wolfl u tekstu za Neue Zuriche Zeitung.

Ona u ovom utjecajnom švicarskom listu piše o aktivnostima saveznika ruskog predsjednika na Balkanu – od Viktora Orbana i Rumena Radeva, premijera Mađarske i predsjednika Rumunije, do Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića – predsjednika Srbije i Hrvatske.

Ključni piroman na zapadnom Balkanu za Wolfl je Milorad Dodik.

On uživa neograničenu rusku podršku, često se sastaje s Sergejem Lavrovim i Vladimirom Putinom i radi sve što može na komadanju Bosne i Hercegovine.

Kao dokaz ruske podrške Wolfl navodi da je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov uvijek uz njega, a tu su (često) i ozloglašeni propadnici ruske paravojne plaćeničke formacije Wagner.

Oni su, piše Wolfl za NZZ, obučavali policajce entiteta RS-a, a neki njeni izvori tvrde da su i sada u Banjoj Luci.

“Strah od rata se proširio Bosnom i Hercegovinom, sukob između Kosovara i Srba ponovo ključa, reformska vlada u Bugarskoj je pala, dijelom i zato što je podržala čvrst kurs EU protiv Rusije. No, BiH se, s izborima u oktobru, pojavljuje kao posebno ranjivo mjesto na ovoj mapi rizika.

Politički posmatrači i vojni stratezi strahuju da će Dodik proglasiti nezavisnost Rs i da bi Putin mogao priznati RS kao zasebnu državu, slično Luganskoj i Donjeckoj oblasti Ukrajine, te potpisati s Dodikom pakt o vojnoj pomoći.

Na taj način Kremlj bi mogao stvoriti problematičnu tačku u Evropi koja bi okupirala EU i NATO i odvratila ih od Ukrajine.

Ukratko, Rusija želi požar na Balkanu, a za Dodika se kaže da je piroman”, piše Wolfl.

Ona citira bosanskohercegovačkog stručnjaka za sigurnost Ismeta Fatiha Čančara sa Odbrambenog fakulteta NATO-a u Rimu koji upozorava da se Dodikove aktivnosti moraju shvatiti ozbiljno.

Čančar snažno zagovara ubrzano članstvo BiH u NATO.

“Greška koju je NATO napravio sa Ukrajinom kada je godinama obećavao članstvo, ali nije poduzeo korake da to učini, ne bi se trebala ponoviti”, prenosi novinarka njegove riječi.

Wolfl skreće i pažnju na planiranu izgradnju velikog vojnog aerodroma kod Trebinja, nedaleko od granice s Hrvatskom i grada Dubrovnika.

Na dugoj pisti trebinjskog aerodroma mogli bi slijetati i veliki ruski vojni avioni.
“S obzirom na ruski uticaj u Srbiji i Republici Srpskoj, to bi de facto gurnulo proboj Rusije ka moru”, objašnjava Čančar.

“Rusija raspiruje vatru secesionizma, a prokremljanski Srbi i Hrvati žele uništiti BiH proglašenjem vlastitih nezavisnih država”, piše Wolfl.

Ona ističe da Dodik ima čvrst savez sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH koji “neprestano prijeti “institucionalnim i teritorijalnim preuređenjem” države – odnosno stvaranjem trećeg “hrvatskog” dijela države, a time i raspadom zemlje”.

“Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva.

Njegov HDZ glasao je proteklog proljeća protiv pridruživanja BiH sankcijama EU nametnitim Kremlju zbog agresije na Ukrajinu.

Čoviću pomaže hrvatski predsjednik Milanović.

“Zoki” – kako je Milanović poznat – ne samo da se ističe kao zagovornik Putina u EU (“Rusija je neuništiva”), već se sve više miješa u bosansku unutrašnju politiku. Za Bosnu i Hercegovinu građanska država je “daleki san” i prvo se moraju unaprijediti prava Hrvata, kazao je. ‘Prvo sapun, pa parfem’”, citira Wolfl u tekstu za NZZ predsjednika Hrvatske.

izvor:SB
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...