Home VIJESTI Regija ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac,...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP građane…”

0
2140

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu sačinjavati bilo kakvo bosanskohercegovačko građansko jedinstvo”, kazao je Memić.

Ševal Memić – Bosanac u Brčkom vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati rodni list jer se izjašnjava kao Bosanac. Neće Memić da mu se nameće šta će biti, pa je za danas u općini zakazana rasprava po ovom pitanju. U rodni list mu je upisano da je Bosanac, a sada ga iz općine ubjeđuju da je to greškom učinjeno.

Putem društvenih mreža Memić je pozvao hrabre advokate i građane da sutra dođu u općinu i pomognu da se bosanska nacija ne briše samovoljom administracije. Za Ljudski.ba govorio je o svojoj borbi, koju je već dokazao učešćem na protestima kako bi se tražilo provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Na pitanje šta očekujete na raspravi, Memić odgovara:

-Ne očekujem ništa drugo, nego njihov pokušaj da me ubjeđuju kako u BiH po Daytonskom Ustavu ne postoje Bosanke i Bosanci, ni kao narod, ni kao Nacija. Pokušat će da mi podmetnu da potpišem saglasnost da izbrišu ono što je na moj pismeni zahtjev 2018. upisano u Matičnu knjigu, pošto je rubrika nacionalnost bila prazna, (Kao kod većine bosanskih muslimana). Ja sam zahtijevao da mi se upiše BOSANAC, što je tada i odobreno i upisano. Naravno da u Daytonskom ustavu Bosanci nisu pomenuti, ali kao nacije nisu pomenuti ni: Bošnjaci, ni Srbi ni Hrvati, oni su po Daytonskom Ustavu narodi koji žive u BiH, a nikako nacije. Nacija pripada državi, a naciju sačinjavaju njeni građani koji su iz mnoštva različitih etničkih naroda. Ne postoji ni jedna država niti nacija u svijetu koju sačinjava jedna etnička grupa, kazao je Memić, te dodao:

-Najveći krivci za stanje u BiH državi su građani koji su se odrekli državnog nacionalnog identiteta, (u korist vjerske pripadnost), a zna se da su većinski Bošnjaci, i ja ih smatram najvećim krivcima za postojeće stanje u BiH državi.

Kažete Bošnjaci su najodgovorniji, da li to znači da njima najviše smetaju Bosanci? Šta je sa Srbima i Hrvatima?

-Bosanke i Bosanci, na osnovu iskustva i otpora, najviše smetaju Bošnjacima, jer Bošnjaci se konstantno žale na razbijanje bošnjačkog jedinstva. Po meni to jedinstvo ima samo jedan cilj: Stvoriti bošnjačku državu na teritoriji BiH, koja je pod njihovom kontrolom. Isto to pokušavaju i Srbi i Hrvati u BiH. Država BiH se čuva državnim nacionalnim identitetom, Na međunarodnoj sceni država se štiti državnim nacionalnim Interesom, a istorijski identitet je Bosanski.

Islamska zajednica je prije popisa imala kampanju “važno je biti Bošnjak”, njih danas ima više od 50 posto u BiH, ali to im nije donijelo puno dobrog?

-Islamska Zajednica (koju ja nazivam munafička zajednica) je sa SDA vodila kampanju da se što više BiH muslimana na popisu izjasni kao Bošnjak, ali kao što vam je poznato popis stanovništva i domaćinstava je popis čija je namjena da se na osnovu popisa izrade socijalno-privredni planovi, a ne da se koriste za prebrojavanje krvnih zrnaca građana. Jedini relevantni vjerodostojni podaci, za svakog građanina su podaci koji su uneseni u Matične knjige, sve drugo je samo politička manipulacija građana.

Srbi i Hrvati, bar njihove politike, svoj identitet vežu za susjedne države. Može li se među njima razviti bosanski identitet i šta je prepreka, vanjski faktori ili opravdan strah od majorizacije?

-Kako već rekoh, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i svi ostali građani države BiH za mene su Bosanke i Bosanci. I jedino kao Bosanke i Bosanci možemo imati suverenu, nezavisnu, pravno-građansku državu, sve drugo vodi ka uništenju čak i naziva države, kaže za Ljudski.ba Memić.

Vi se svog identiteta ne odričete, kako se boriti protiv sistema?

-Nikada se neću odreći svog bosanskog identiteta. Postojeći sistem je nakarada protiv koje se neprestalno borim unatoč tome što su mi sva ljudska i građanska prava uskraćena. Na sreću ne zavisim od tog nakaradnog sistema, nego od svog znanja i stručnih sposobnosti koje su prepoznate i cijenjene u svakoj stranoj državi u kojoj sam boravio i radio: Libija, Austrija, Njemačka, Holandija, Malezija, Arapski Emirati.

Brčko se u medijima izdvaja kao pozitivan primjer suživota, ima li nacionalizma i koliko je izražen?

-Velike laži se pričaju da se Brčko izdvaja u pozitivnom primjeru suživota. Ja odgovorno tvrdim da je Brčko najpodjeljeniji grad u državi, ali to brčanski političari u saradnji sa liderima stranaka (Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem) i uz pomoć javnih medija skrivaju od šire javnosti. Samo primjer osnovnog obrazovanja to potvrđuje. U centru grada imamo Osnovnu školu koja je 100% jednoetnička kako po sastavu učenika tako i nastavnog kadra. U toj školi se uči po programu Republike Srbije, U druge 4 osnovne škole u gradu koje su multietničke, školska tabla se dijeli na tri dijela, bošnjački, srpski, hrvatski. U ruralnim naseljenim mjestima egzistiraju isključivo jednoetničke škole i sprovode se jednonacionalni programi.

Svojevremeno ste napisali da je SDA izdala državu, a SDP građane, šta je gore i kako shvatiti da ljudi tim strankama opet daju povjerenje?

-Istina, SDA je na čelu s Alijom Izetbegovićem izdala RBiH, pa i mene kao pripadnika Armije BiH, i ideale zbog kojih sam bio organizator i učesnik (ratni majora ARBiH) odbrane od agresije na RBiH. Po meni mnogo prije Daytonskog sporazuma napravili su i proglasili Federaciju Bošnjaka i Hrvata 1993. godine, a Ustav te Federacije usvojili 1994. godine (Od kojih federalnih jedinica je napravljena ta Federacija, od nepostojećih) Samim tim istovremeno je priznata RS, kao zasebna, ili izdvojena jedinica. SDP je izdao građansku opciju prihvatanjem podjele građana, ne na etničkoj, nego na vjerskoj osnovi, samo pod nazivima: Srbi-pravoslavci, Hrvati-katolici i Bošnjaci-muslimani. SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu sačinjavati bilo kakvo bosanskohercegovačko građansko jedinstvo, kazao je Memić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here