ŠOK U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE: Milorad Dodik više ne želi četiri delegata u Domu naroda BiH, s “papcima” ima novi plan…
Novu dilemu u javnosti je otvorio predsjednik DNS-a Nenad Nešić inače “trojanski konj” u opoziciji koji se odmah nakon izbora vratio gdje mu gazda kaže.

SNSD i njegov lider Milorad Dodik nastavljaju šokirati javnost, ali i unositi nemir u redove opozicije. Ako je suditi prema prijavama listi za izbor delegata u Dom naroda BiH, Dodik više neće juriti četvrtog koji mu osigurava mogućnost blokade državnih institucija. Umjesto četiri, Dodik želi pet delegata.

Nikola Špirić, Radovan Kovačević, Boško Tomić, Snježana Novaković Bursać i Sredoje Nović nose delegatske liste za Dom naroda BiH koje su predložili poslanici okupljeni oko SNSD-ove većine, saznaje Ljudski.ba.

Imajući u vidu da SDS, PDP i Vukanovićeva lista imaju 25 zastupnika, ovakav potez SNSD-a se čini potpuno nerealnim. Pod pretpostavkom da nema više preletača računica je govorila da se u Dom naroda ne može bez 13 ruku, zbog čega je uslijedio pritisak na Pokret za državu da sa svojih pet neutralnih glasova stane na stranu opozicije i osigura im dva delegata.

U sveopštoj galami iz RS-a koju je predvodio Nebojša Vukanović i njegovoj podršci iz Sarajeva potpuno se zanemarilo pitanje ima li opozicija svih 25 ruku. Naime, danima se Dodik hvali kako će imati 56 glasova, dovoljno za izbor četiri svoja delegata, ali i za dvotrećinsku većinu u NSRS-u. Ako se tome doda otvoreno priznanje gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića da se vidi kao predsjednik PDP-a onda dilema postaje još snažnija. Što PDP bude lošije prošao Stanivuković ima više šanse.

Nakon što je u NSRS upućeno pet listi sa kandidatima okupljenim oko skupštinske većine moglo bi se postaviti pitanje računa li Dodik na još glasova iz opozicije.

Odmah nakon objave rezultata počelo je da se šuška kako će kadrovi PDP-a lojalni gradonačelniku Banja Luke podržavati Dodikovu većinu. Indikativno je da tri poslanika ove stranke nisu bili na konstituirajućoj sjednici NSRS-a. To bi opoziciju dovelo na 22 ruke, koje bi da nadoknade iz Pokreta za državu, saznaje Ljudski.ba.

Novu dilemu u javnosti je otvorio predsjednik DNS-a Nenad Nešić inače “trojanski konj” u opoziciji koji se odmah nakon izbora vratio gdje mu gazda kaže. Naime, Nešić je govoreći o izboru delegata u Dom naroda BiH prilično samouvjereno najavio da će Vukanovićevi zastupnici glasati zajedno s većinom, jer su mudriji od stranačkog im šefa.

To bi značilo da opozicija ostaje na 19 ruku koje ni uz pomoć svih zastupnika iz Pokreta za državu ne mogu izgurati dva delegata u Dom naroda BiH. U toj situaciji Pokret za državu rizikuje da bude kolateralna šteta raskola u srpskoj opoziciji zatvarajući sebi vrata za učešće u vlasti.

Sa novim “papcima” koje otvoreno najavljuju predstavnici skupštinske većine u duelu samo sa SDS-om, PDP-om i Vukanovićem, SNSD može doći i do pet delegata, osim ako u opoziciji ne priznaju da su ih “papci” prevarili i budu rasipali glasove na dvije liste.

Za ponedeljak su najavljeni pregovori Pokreta za državu sa opozicijom. U matematici s puno nepoznatih mora se dobro namučiti mozak, a da stvari budu komplikovanije pobrinuo se DF-ov zastupnik u NSRS Mirsad Duratović, inače bivši logoraš, izjavom da je bolje sa Dodikom blokirati državu, nego sa SDS-om ići u rovove. Ako su priče o novim “papcima” tačne Pokret za državu ništa ne može dobiti, ali može puno izgubiti.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...