SLAVKO POKUŠAO NA PREVARU KĆERKI OSIGURATI GLASOVE NA IZBORIMA: Završio u pritvoru…

On se sumnjiči da je time stvorio uslove da prevarom iskoristi glasačke listiće i tako na izborima za Skupštinu glasa umjesto prijavljenih osoba

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je dodatne istrage izbornih zloupotreba u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u Brčko distriktu BiH za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Nakon što je prethodno, zbog sumnji na pripremanje kaznenog djela, četverici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor, istovjetna mjera određena je i Slavku Blaževiću, lišenom slobode prije dva dana.

Istovremeno, istraga će se nastaviti i prema D.J., koji je nakon jučerašnjeg ispitivanja u Tužilaštvu, pušten da se u daljnjem toku kaznenog postupka brani sa slobode, saopćeno je u četvrtak iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Nakon pritvaranja Stojana Bavarčića, Peje Mendeša, Jasmina Ravkića i Mate Gluhakovića, Tužilaštvo je nastavilo otvaranje novih istraga prema većem broju osumnjičenih, među kojima su Slavko Blažević i D.J. , koji su uhapšeni u posljednja dva dana.

Blaževića se sumnjiči da je u namjeri da za svoju kćerku, koja je zastupnik u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, na prevaran način osigura glasove, od više građana s prebivalištem u Distriktu pribavio kopije ličnih dokumenata i prijavio ih CIK-u za glasovanje s adresa Trnova – Lapovci i Svetoblažeje – Trnava, u Republici Hrvatskoj.

On se sumnjiči da je time stvorio uslove da prevarom iskoristi glasačke listiće i tako na izborima za Skupštinu Distrikta glasa umjesto prijavljenih osoba za političkog subjekta za koga on to bude želio, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Za slične radnje sumnjiči se i D.J. za koga postoji sumnja da je pribavio dokumente birača iz Distrikta i predao ih aktivnom političkom subjektu, koji ih je potom prijavio za glasovanje s više adresa u Republici Srbiji.

Blažević je lišen slobode 12. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ga je tužitelj ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke, Osnovni sud Distrikta jučer je, 14. oktobra odredio jednomjesečni pritvor Blaževiću. S druge strane, nakon što je doveden pred tužitelja, Tužilaštvo je nakon isteka 24-satnog zadržavanja donijelo naredbu da se D.J. pusti na slobodu, ocijenivši da u odnosu na ovu osobu ne postoje posebni razlozi za određivanje pritvora, stoji u obrazloženju za određivanje pritvora.

(SB)

Zadnje objave

OVO BI MOGLO BITI PRESUDNO ZA IZBORE: Amerikanke masovno ustale protiv Trumpa!

Hiljade žena protestviovale su u subotu u Sjedinjenim Državama protiv Donalda Trumpa i njegovog imenovanja konzervativne sutkinje u Vrhovni sud. Sutkinja Amy Coney Barrett, praktična...

PADA VLADA REPUBLIKE SRPSKE, DODIK VAN SEBE: Pozvao Nešića večeras na HITAN sastanak, Nešić mu poručio…

Dodik je rekao da je zbog najnovije situacije u koaliciji zakazao za večeras sastanak lidera vladajućih stranaka u Banjoj Luci. Izlazak DNS iz vladajuće koalicije...

NAKON ŠEST GODINA, IZ BiH ODLAZI DODIKOV OMILJENI AMBASADOR: Evo ko dolazi na njegovo mjesto…

Mandat odlazećeg ambasadora Petra Ivancova obilježila je privrženost bh. entitetu Republika Srpska, česti sastanci i koketiranje s Miloradom Dodikom te uvijek suprotan stav svim...

DODIK NIKAD RANIJE NIJE OVAKO OSRAMOĆEN: Nakon raskida koalicije Nešić ORGANIZOVAO VELIKU FEŠTU uz pjesmu “Svaka bi fukara da UBIJE VUKA” (VIDEO)

Prvi ljudi DNS-a večeras su slavili u Prijedoru nakon što je danas Predsjedništvo te stranke odlučilo da napusti vladajuću koaliciju. Kako su javili portali u...

SPREMA SE KONAČNI OBRAČUN SA DNS-om; DODIK PORUČIO: “Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš” (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da poštuje odluku DNS-a da izađe iz koalicije, ali da ta odluka neće uticati na trenutnu poziciju Vlade...