SLAVEN RAGUŽ NE VJERUJE NIKOME: “Međunarodna zajednica želi izbaciti SDA iz vlasti, ali ja bi sačekao 2. decembar da vidim…”
“Ja sam pobornik promjena, volio bih da dođe do promjene na tom bošnjačkom političkom spektru”, poručio je lider HRS-a u razgovoru za N1.”Ja sam pobornik promjena, volio bih da dođe do promjene na tom bošnjačkom političkom spektru”, poručio je lider HRS-a u razgovoru za N1.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, kazao je za N1 da nema suštinske ideološke razlike između stranaka “Osmorke” i SDA, kada se radi o dogovoru sa HDZ-om BiH.

“Dovoljno se samo prisjetiti one famozne tužbe protiv Srbije kada su se svi okupili u Vijećnici. Oni su svi pokazali isto lice, tj. dva naličja iste kovanice”, rekao je Raguž.

Zbog čega ste bili skeptični da će doći do potpisivanja sporazuma “Osmorke” i HDZ-a? Znači li da je SDA van vlasti?

Ne znači to još ništa. Ne bi bio ni prvi ni posljednji sporazum koji je prekršen. Dok se god ne zna razvoj situacije u Domu naroda FBiH i dok ne dođe rok 2. decembar, koji je definisao Schmidt, apsolutno su otvorene sve opcije. Naravno da je HDZ-u mnogo draže imati dogovor sa SDA jer je to uvriježena struktura koja desetljećima vlada u Federaciji i državi. To je “momčad” koja dobiva. Njima je u interesu da se ta “momčad” ne mijenja, ali ima pritisak međunarodne zajednice koja želi izbaciti jednog od tri glavna igrača, to je u ovom slučaju SDA. Ja ovu situaciju (dogovor “Osmorke” i HDZ-a) gledam kao svojevrsno bildanje mišića od HDZ-a i jačanje pregovaračke pozicije u odnosu na SDA.

Ako SDA bude imala određene alate u svojim rukama vrlo je jasno da će ova stranka biti akter sa kojim će se formirati vlast. Zato bih ja u vezi ovog dogovora sa “Osmorkom” pričekao 2. decembar da vidim kako će biti formiran Doma naroda.

Koja je razlika u koaliciji HDZ-Osmorka i HDZ-SDA? Šta je bolja opcija za građane BiH?

Suštinski nema apsolutno nikakve razlike jer je ovaj pseudograđanski blok ideološki identičan SDA. Tu se radi o kontroli struktura. Suštinski se neće ništa promijeniti, samo će se možda promijeniti akteri. Ono što danas radi SDA sutra bi mogla “Osmorka”. Ja sam pobornik promjena, volio bih da dođe do promjene na tom bošnjačkom političkom spektru. Dovoljno se samo prisjetiti one famozne tužbe protiv Srbije kada su se svi okupili u Vijećnici. Oni su svi pokazali isto lice, tj. dva naličja iste kovanice.

Ponovo ste kritikovali intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon BiH. Ne mislite da tim izmjenama olakšao formiranje i funkcionisanje vlasti prije svega u FBiH?

Referisao sam se prvenstveno na izmjene izbornog procesa kojima su omogućeni najkorumpiraniji izbori u historiji Bosne i Hercegovine. To su činjencia i tako pokazuje matematika. Prema Agenciji za statistiku u BiH živi 2,1 milion punoljetnih građana, a glasalo je 1,7 miliona. To znači da je na izbore izašlo preko 80 posto. Imamo dokaze da su isti glasači po 20 ili 30 puta glasali na raznim biračkim mjestima. Sve im je to omogućio Schmidt i OSCE. Ponavljam da su ovo bili najkorumpiraniji izbori u historiji Bosne i Hercegovine, a najveću odgovornost za to ima Schmidt i međunarodne organizacije koje su omogućile istim osobama da rade malverzacije na biračkim mjestima. I da ljudima ukradu demokratiju.

(N1)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...