Skandal na Danu OSBiH u Washingtonu: Ambasador ‘skinuo’ sa spiska sve koji ‘ne poštuju RS’?!
Novi skandal veže se uz Ambasadu Bosne i Hercegovine u Washingtonu! Naime, u srijedu, 7. decembra 2022., održan je prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Ambasadi naše zemlje u Washingtonu.

Prijem se, inače, formalno organizira u ime Ministarstva odbrane BiH. Međutim, kako tvrde sagovornici portala Radiosarajevo.ba, bh. ambasador u sjedištu SAD-a, Bojan Vujić (SNSD), još jednom je zloupotrijebio svoju poziciju, te nanio štetu imidžu Bosne i Hercegovine.

Skidanje zvanica sa spiska

Iako je organizacioni tim formalno poslao pozivnice medijima, uglednim članovima dijaspore i aktivistima za Bosnu i Hercegovinu, ambasador je, kako nam je potvrđeno iz dva neovisna izvora, navedenim osobama zabranio dolazak na događaj pod izgovorom da te osobe “ne poštuju Republiku Srpsku”, te da mogu pristupiti Ambasadi tek kada budu poštovale ovaj bh. entitet.

Prema istim izborima, ambasador Vujić je spiska, navodno, „prekrižio“ i neke važne članove State Departmenta, te novinare koji su trebali propratiti ovaj događaj. Među ostalima, kako neslužbeno saznajemo, je i redakcija Glasa Amerike!

S druge strane, prijemu prisustvovao Obrad Kesić, čelnik tzv. predstavništva RS-a u Washingtonu. Prema našim saznanjima, Kesić uopće nije bio na službenoj, nego na Vulićevoj privatnoj listi gostiju, a prijemu je prisustvovao i ambasador susjedne Srbije Marko Đurić.

“Ovo nije prvi put da ambasador Vujić svjesno nastoji podrivati interese države BiH”,

kažu naši izvori dobro upućeni u odnose u Ambasadi BiH u Washingtonu. Naime, ranije je zabilježeno da je Vujić mjesecima namjerno držao poderanu zastavu Bosne i Hercegovine na zgradi ambasade koju je odbijao promijeniti. Promijenjena je tek kada je tamo stigla delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH na čelu sa ministricom, dr. Biserom Turković.

Priprema obilježavanja “dana RS-a”

Vujić, također, razmatra i obilježavanje neustavnog 9. januara u ambasadi Bosne i Hercegovine, što još uvijek nije zvanično potvrđeno. Istina ambasador Vujić i šef tzv. predstavništva Republike Srpske Obrad Kesić obilježili su i prošlog januara neustavni “dan RS-a” prisustvom na Svetoj liturgiji svetom mučeniku Stefanu sa parohijanima crkve Svetog Luke u Washingtonu. Paroh Vasilije Vranić je “spominjao i očitao molitve za Republiku Srpsku i njene građane”, prenio je tada RTRS.

Budući će SNSD Milorada Dodika, očito, ponovo biti “nezaobilazan” prilikom formiranja vlasti i diplomatske mreže, neka onima koji budu kreirali vlast slučaj “Vujić” bude pouka kada dijele ambasadorske pozicije u ključnim centrima moći.

Šta je rekao američki ambasador u BiH?

Podsjetimo, s druge strane, američki ambasador u BiH Michel Murphy je povodom
Dana OSBiH poslao poruku javnosti.

“Ne postoji nijedna druga zemlja kojoj je više stalo do BiH i podrške Oružanim snagama
BiH od SAD, čime se ponosimo. A Sjedinjene Države uradit će i više. Drago mi je da danas mogu objaviti da ove godine SAD daju dodatnih sedamnaest miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH. Ova dodatna sredstva uključuju pet miliona dolara za infrastrukturu kibernetičke sigurnosti i obuku za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH”, poručio je tada.

(Radio Sarajevo)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...