Skandal: Gradonačelnik Prijedora odbio da se sastane sa europarlamentarcima!
Delegacija članova Evropskog parlamenta iz reda Zelenih/EFA-e i člana njemačkog Bundestaga je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), tokom koje su juče bili u Banjaluci i Prijedoru. Delegacija koju čine MEP Tineke Strik (NL) i Viola von Cramon (DE), kao i MP Boris Mijatović (DE) je dva dana u posjeti BiH kako bi učestvovali u razgovorima sa zvaničnim institucijama, političkim strankama, organizacijama civilnog društva i drugim akterima u Sarajevu, Banjaluci i Prijedoru.

Članovi ove delegacije, nakon jučerašnje posjete Banjaluci, zaputili su se ka Prijedoru gdje je trebalo da se sastanu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom (SNSD) i predsjednikom gradske skupštine Mirsadom Duratovićem (DF).

Ipak, do sastanka nije došlo, jer su predstavnici grada odbili da održe zajednički sastanak na kojem bi prisustvovali i predstavnici nevladinog sektora i roditelji ubijene djece.

Kako su prethodno obaviješteni da je planiran sastanak u gradskoj upravi na kojem bi, osim domaćina i europarlamentaraca, prisustvovali i predstavnici udruženja Kvart, Fikret Bačić, predstavnik inicijative roditelji ubijene djece za izgradnju spomenika i Edin Ramulić, aktivista, gradonačelnik i predsjednik skupštine su na kraju odbili da razgovaraju.

Naime, europarlamentarci su došli ispred gradske uprave u zakazano vrijeme, isto kao i predstavnici nevladinog sektora i aktivisti, ali ih je na ulazu dočekala službenica koja im je rekla da u zgradu mogu ući samo gosti iz EU.

Naravno, oni su insistirali da se sastanak održi u formatu u kojem je i dogovoren, ali gradonačelnik i predsjednik skupštine nisu željeli da sastanku prisustvuje bilo ko drugi osim njih i parlamentaraca iz EU. Na kraju, nekog kraćih pregovora preko službenice grada, gosti iz EU su odbili da se sastanu sa gradonačelnikom bez aktivista, te su odustali od sastanka i otišli.

Infomraciju je potvrdio i Edin Ramulić, aktivista koji je trebalo da prisustvuje sastanku u upravi grada Prijedora.

On kaže da je trebalo juče da imaju zajednički sastanak na kojem im je plan bio da ispred Inicajative roditelja ubijene djece opet delegiraju pitanje izgradnje spomenika, ali kad su došli ispred zgrade gradske uprave u zakazano vrijeme, rečeno im je da ne mogu prisustvovati sastanku.

“Oni su imali nas na popisu, ali su odlučili tada da mi ne možemo da prisustvujemo. Na to su ovi iz EU insistirali da svi budemo na sastanku i da, ako nećemo mi biti, da neće ni oni. Tu je službenica ulazila i izlazila i prenosila poruke između gradonačelnika i parlamentaraca, da bi na kraju svi otišli kad smo vidjeli da od toga nema ništa”, rekao je Ramulić prenosi BUKA.

On kaže da ne zna zašto se to desilo i zašto je vlast u Prijedoru odlučila da odbije sastanak sa gostima iz EU, ako i mi prisustvujemo.

“Mogu samo da pretpostavim da je razlog za to radikalizacija nakon dolaska novog gradonačelnika, jer smo mi sa bivšim gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem imali odličnu saradnju i nije bilo ovakvih situacija. Drugi razlog bi mogla biti i osveta predsjednika skupštine grada nama koji nismo dopustili premijeru FBiH i njima iz političkih partija da se obrate na obilježavanju Dana bijelih traka”, pretpostavlja Ramulić.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...