Sjajna priča fudbalera iz BiH: Od ratom zahvaćene Srebrenice, do prvaka Švedske
Švedski fudbalski klub Hacken osnovan 1940. godine prvi put u 82 godine postojanja, senzacionalno će u subotu na domaćem stadionu proslaviti prvu, historijsku, titulu prvaka ove zemlje.

Jedan od članova šampionskog tima, koji je ispisao historiju je i Kadir Hodžić, fudbaler porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Lijevi bek bio je gost N1 televizije u emisiji Newsroom, a na početku se osvrnuo na to kakav je osjećaj biti prvak Švedske.

– Mislim da smo odradili vrhunski posao. Ponosni smo na urađeno tokom sezone i sa dva poraza samo smo pokazali da smo zasluženo prvaci Švedske – ističe Hodžić.

Kakva je atmosfera u klubu trenutno?

– Mi smo iznenađenje i protiv Goteborga smo zasluženo pobijedili 4:0. Sada se spremamo za Norkoping, ali mislim da smo se upisali u historiju. Još nismo svjesni šta smo uradili. Klub je uradio sjajan posao, doveo dobre igrače. Trener je stvorio pobjednički duh, a mi smo to pokazali na terenu – jasan je prvotimac Hackena.

Hacken je manji klub, koliko on ima navijača u Goteborgu?

– Hacken je uvijek bio manji brat Goteborga. Goteborg je veći i trofejniji klub, ali mi sa ovim dobrim reuzltatima i navijačima koji rastu sa nama iz dana u dan. Imamo ogromnu podršku i mislim da čitav ovaj region je ponosan na ovo što smo uradili – kaže Hodžić.

Koja je tajna ovog kluba?

– Hacken ima veliki svjetski turnir na koji stiže dosta omladine, ali klub je uradio sjajan posao i doveo je dosta iskusnih igrača. To je pomješao sa mlađim i to se pokazalo kao uspjeh. Bili smo blizu toga da možemo osvojiti titulu, dali smo još više i stigli do velike pobjede – otkriva fudbaler rođen u BiH.

Smatra kako je on lično mogao više ove sezone.

– Nisam zadovoljan toliko, imam svega sedam nastupa. Ipak, tim je odradio sjajan posao i trener nije rotirao na mojoj poziciji. Nadam se da ću preko zime odraditi dobar posao i spremiti se za Ligu prvaka – dodaje Hodžić.

Hodžić je rođen 1994. godine u Srebrenici, a osvrnuo se na svoj životni put.

– Težak period i agresija na Srebrenicu je dovela do toga da moja porodica odseli u Lukavac, gdje smo boravili do 2000. godine. Tu počinje moje djetinstvo, ali se tada moja porodica odlučuje preseliti u Švedsku i tu počinju moji ozbiljniji fudbalski koraci – rekao je Hodžić, a potom se osvrnuo i na ovaj uspjeh:

– To je veliki ponos za mene, posebno je ponosna moja porodica gdje sam danas. Iza toga je dosta rada i truda i zbog čega sam stigao gdje sam danas. Sve se može uz rad i trud, pa tako i biti prvak Švedske.

Faktor/N1
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...