SIFET PODŽIĆ DIREKTNO IZ MADRIDA: “Sprema se snažan odgovor na mogući ruski veto za EUFOR”
Podžić je jedini ministar odbrane iz zemalja koje su učesnice MAP-a koji je učestvovao na sastancima u Madridu. Istakao je kako je u NATO-u vladala određena zabrinutost po pitanju misije EUFOR-a i njegovog mandata te potencijalnog veta, ali da je NATO jasno poručio da su spremni preuzeti ulogu u BiH ukoliko se to desi.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić iz Madrida poručuje kako je NATO Alijansa odlučila značajno pomoći Bosni i Hercegovini, te da se naša zemlja smatra dijelom jedinstvene evropske sigurnosne strukture, prenosi N1.

Podžić je jedini ministar odbrane iz zemalja koje su učesnice MAP-a koji je učestvovao na sastancima u Madridu. Istakao je kako je u NATO-u vladala određena zabrinutost po pitanju misije EUFOR-a i njegovog mandata te potencijalnog veta, ali da je NATO jasno poručio da su spremni preuzeti ulogu u BiH ukoliko se to desi.

“Sinoć sam bio jako ponosan i drago mi je da su saveznici jedinstveni u podršci i pomoći Bosni i Hercegovini. Tema večere je bio Zapadni Balkan i NATO, ali se to pretvorilo u Bosna i Hercegovina i NATO savez zbog toga što sam ja bio jedini ne-NATO ministar odbrane koji je bio prisutan. Tokom rasprave 25 od 30 ministara je uzelo riječ i pružili su nedvosmislenu podršku Bosni i Hercegovini. Za mene je najvažnije da je podržan paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Podžić.

Po pitanju eventualnog ruskog veta u Vijeću sigurnosti vezano za misiju EUFOR-a u BiH Podžić navodi da saveznici imaju plan za snažan odgovor.

“Saveznici spremaju snažan odgovor za tu mogućnost, a to je i njihova obaveza po Daytonskom mirovnom sporazumu, prema aneksima 1a i 1b jer su oni zaduženi za provođenje mira na Balkanu”, pojasnio je Podžić.

Podžić je pojasnio kako je Bosna i Hercegovina već počela sa provođenjem mjera iz novog NATO paketa za pomoć našoj zemlji.

“NATO je na vanrednom samitu prošlog mjeseca odlučio kako će ovaj paket pomoći i opreme biti dodijeljen.To je jučer ovdje potvrđeno i to je za nas najvažnija stvar. Mi smo praktično stavljeni u punu arhitekturu buduće evropske sigurnosti kao da smo članica NATO saveza. To će BiH omogućiti brzo provođenje pregleda odbrane, modernizaciju oružanih snaga, ali i će pomoći iz zbog problema koje BiH ima s budžetom”, kaže Podžić.

Ministar odbrane je također kazao kako bilo kakvi prigovori koji dolaze iz Repunlike Srpske neće spriječiti provođenje ovog plana, jer već postoje dokumenti koji su trasirali put BiH prema Alijansi. Novinare je zanimalo i kako gleda na posljednje izjave koje je o BiH dao hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Ne mogu se nikako složiti s uvaženim predsjednikom Milanovićem obzirom da on liječi neke svoje frustracije. Vi znate da se desila polemika oko njegovog navodnog blokiranja puta Finske i Švedske u NATO tako da se ne slažem s njegovim izjavama koje je sinoć dao. Uostalom ni moj kolega Banožić se ne slaže s njegovim izjavama i mi s Republikom Hrvatskom imamo odličnu saradnju”, kazao je Podžić.

Na Milanovićeve tvrdnje da je Bosna i Hercegovina nestabilna i moguće opasna, Podžić ima kontra argument.

“Da budemo potpuno iskreni da je to tako ne bismo mi bili jedina zemlja članica MAP i na korak do punopravnog članstva u NATO. Valjda bi nam NATO rekao da smo nestabilna zemlja i mi na vas ne računamo, a dešava se suprotno. Mislim da je predsjednik Milanović mislio ostvariti neke druge stvari preko ovog samita ali kao što vidite svi njegovi pokušaji završavaju fijaskom”, poručio je Podžić.

Podžić je iz Madrida pozdravio najavu dolaska britanskih vojnika i stručnjaka, ali i njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu. Kako N1 saznaje iz Ministarstva odbrane na realizaciji planova koje je NATO napravio za Bosnu i Hercegovinu će raditi Ministarstvo odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, a već iduće sedmice se očekuje dolazak zvaničnika NATO-a u Sarajevo na novu rundu sastanaka.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...