SDA UPUTILA POZIV PROBOSANSKIM STRANKAMA: “Izbjegnimo zamku međusobnih sukoba koje potpiruju stranci, udružimo se u interesu države BiH!”
Prirodna rivalstva među strankama probosanskog političkog spektra se ne smiju, željom stranaca, pretvoriti u neprirodna i po narod i državu štetna neprijateljstva. Borba za vlast i stranačke interese ne smije biti preča od borbe za interese i dobrobit zemlje.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) uputio je poziv probosanskim strankama okupljenim oko “Pokreta za državu” u entitetu RS.

Objavu prenosimo u cjelosti bez intervencija

– Bosna i Hercegovina je već godinama izložena sve drskijim pokušajima derogiranja njene državnosti, opstrukcijama, blokadama i zastojima koji narušavaju funkcionalnost njenih institucija, te otežavaju i usporavaju euroatlantski put i opći napredak zemlje.

SNSD kontinuirano nasrće na državu, prijeti otcjepljenjem, blokira državne institucije i istovremno provodi višedecenijsku diskriminaciju i aparthejd nad građanima entiteta RS koji ne pripadaju srpskom narodu.

Kriza koju kreira SNSD u proteklom je mandatu vratila Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetske javnosti kao potencijalno žarište novih sukoba. Dodikova politika bila je i dalje jeste ozbiljna prijatnja miru i stabilnosti, naročito ukoliko se uzme u obzir regionalni kontekst i zagovaranje “srpskog sveta” od određenih krugova iz Beograda, kao i otvorena saradnja sa Rusijom.

SNSD je na državnom nivou djelovao u koordinaciji sa HDZ-om BiH, koji, s druge strane, nije dozvoljavao formiranje vlasti u FBiH, koristeći blokade kao mehanizam ucjene za izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini su imali obavezu i potrebne mehanizme kojima su mogli efikasno sankcionisati i zaustaviti antidejtonsko ponašanje SNSD-a i HDZ-a BiH. Nisu to učinili. Svjedočimo mlakom, nedovoljno efikasnom ili čak potpuno pogrešnom odgovoru međunarodne zajednice na izvore kriza sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava. SNSD-om se skoro i ne bave, izuzev neproduktivnih individualnih sankcija kadrovima te stranke. HDZ-om BiH se bave, ali na način da pomažu toj stranci izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

U isto vrijeme, dio predstavnika međunarodne zajednice se bavi Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama, ali na način da predano rade na stvaranju i širenju razdora među političkim strankama koje ih predstavljaju. Time se namjerno slabi probosanski politički blok, kako bi podijeljen mogao postati inferioran u odnosu na SNSD i HDZBiH. Utjecaj probosanskih političkih stranaka, koje imaju podršku skoro dvije trećine građana Bosne i Hercegovine, uporno se pokušava svesti na jednu trećinu, u tzv. “bošnjačku kvotu”, što je situacija u kojoj će SNSD i HDZBiH imati punu kontrolu nad svim procesima u državi. Podijeljeni, takvom utjecaju se nećemo moći suprotstaviti. Udruženi u odbrani interesa Bosne i Hercegovine, možemo sigurno.

Sadašnja situacija se lako i jednostavno može preokrenuti u našu korist.

Da tenzije i pretjerana rivalstva između političkih stranaka koje predstavljaju bosanskohercegovačke patriote nisu nužni, pokazao je i dokazao primjer koalicije “Pokret za državu” u entitetu RS. Stvaranje jedinstvenog fronta probosanskih stranaka u entitetu RS, podređivanjem stranačkih ili ličnih interesa interesima države Bosne i Hercegovine, nagrađeno je podrškom građana i osvajanjem pet mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

Posljednje pismo stranaka koje čine „Pokret za državu“ upućeno OHR-u također je potvrda sposobnosti da zajednički artikuliramo političke stavove i na taj način ih efikasnije zastupamo. Taj pristup može poslužiti kao smjernica za dalje političko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće.

Prirodna rivalstva među strankama probosanskog političkog spektra se ne smiju, željom stranaca, pretvoriti u neprirodna i po narod i državu štetna neprijateljstva. Borba za vlast i stranačke interese ne smije biti preča od borbe za interese i dobrobit zemlje.

Zato pozivamo sve stranke okupljene u “Pokret za državu” da izbjegnemo zamku međusobnih iracionalnih sukoba. Umjesto toga, udružimo se u interesu države Bosne i Hercegovine, napravimo široku programsku koaliciju koja će stabilizirati situaciju i koja će imati dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotne političke ciljeve.

Zajednički definišimo stavove o ključnim pitanjima kao što su izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Posvetimo u potpunosti naredni mandat ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbu protiv korupcije, rasteretiti privredu, povećati primanja građana, osigurati stabilan energetski sistem, zaštititi okoliš, te unaprijediti svaki segment života naših građana, navodi se u pozivu SDA upućenom probosanskim strankama okupljenim oko “Pokreta za državu” u entitetu RS.

“Pokret za državu” čine Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropskih savez te Bosanskohercegovački Zeleni.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...