SCHMIDTOVE ODLUKE IZAZVALE VELIKU NERVOZU U BEOGRADU: “Svako ko želi dobro BiH neće dozvoliti CIK-u da pokuša…”
Cvijetin Milivojević smatra da bi BiH zaista ušla u “nezapamćenu političku krizu” ukoliko bi CIK, hipotetički, našao razlog da Milorada Dodika ili nekog drugog visokog funkcionera vlasti u RS sankcioniše na način da mu zabrani učešće na izborima.

Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kojima su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) data mnogo šira ovlaštenja oko kažnjavanja političara i stranaka, mogla bi da BiH uvede u najopasniju krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kazao je za Srpskainfo politički analitičar i direktor PR agencije “Pragma” iz Beograda, Cvijetin Milivojević.

On, između ostalog, ističe da bi “preslobodno tumačenje” dobijenih ovlaštenja od strane Schmidta, CIK moglo da dovede u poziciju sličnu onoj koju ima Ustavni sud BiH.

Inače, da će vladajuće političke stranke Srba i Hrvata u BiH teško prihvatiti nametnute izmjene Izbornog zakona potvrđuju oštre reakcije čelnika tih partija, koje se ne stišavaju otkako je Schmidt donio navedenu odluku.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, između ostalog, rekao je da je očigledno da Christian Schmidt ispunjava želje sarajevskih stranaka i opozicije u Republici Srpskoj i da ono što je nametnuto, kako tvrdi, nema nigdje na svijetu.
Za nametnute takozvane tehničke izmjene Izbornog zakona, koji bi trebalo da spriječe govor mržnje, sve vidove neprimjerenog ponašanja u kampanji, kao i zloupotrebu javnih resursa, Dodik smatra da je Centralnoj izbornoj komisiji sada data “inkvizicijska uloga”.

“Ako američki predsjednik ide u kampanju za drugi mandat, onda on koristi sve resurse, najviše iz bezbjednosnih razloga”, rekao je Dodik, vjerovatno aludirajući na vlastitu upotrebu službenih vozila i helikoptera u predizbornoj kampanji SNSD u Srpskoj.

Predsjedništo udruženja građana Hrvatski narodni sabor nedavno je, takođe, najoštrije osudilo Schmidtove intervencije u Izbornom zakonu, navodeći da je ovim izmjenama “trenutni nelegalni sastav CIK dobio izuzetno velika ovlaštenja”, što, kako tvrde, omogućava zloupotrebe i donošenje politički motivisanih odluka.

Komentarišući reakcije čelnika SNSD i HNS, Cvijetin Milivojević smatra da bi BiH zaista ušla u “nezapamćenu političku krizu” ukoliko bi CIK, hipotetički, našao razlog da Milorada Dodika ili nekog drugog visokog funkcionera vlasti u RS sankcioniše na način da mu zabrani učešće na izborima.

“S druge strane, za Republiku Srpsku, odnosno njene birače, dobro je to što nije samo Srpska i njena vlast na udaru mogućih sankcija i pritisaka koji dolaze sa Zapada, nego su to u ovom trenutku i Hrvati, a djelimično, zbog svoje ratne retorike i Bakir Izetbegović i bošnjačko vođstvo. Taj pritisak će se, na neki način, preliti i na druge, jer je do sada, pred svake izbore, cijeli fokus bio na Republici Srpskoj i problemima koje, navodno, jedino Dodik stvara u BiH”, kaže Milivojević.

On ne isključuje mogućnost da će CIK “pokušati da se igra nadinstitucije”, budući da je BiH, prema njegovim riječima, vjerovatno jedina zemlja u svijetu gdje opozicija ima veći uticaj na rad tog tijela u odnosu na vlast.

“To je vrlo neobična situacija i vjerovatno jedini takav slučaj u svijetu. Međutim, svako ko želi dobro BiH neće dozvoliti CIK-u da pokuša tako nešto, jer to bi zaista bio kraj i otvaranje krize s nesagledivim posljedicama”, upozorava Milivojević.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...