SCHMIDT ZA NJEMAČKE MEDIJE: “Situacija je opasna i delikatna, ali…”
List se osvrnuo i na aktivnosti Milorada Dodika, koji je najavio povlačenje RS-a iz centralnog poreskog sistema, državnog pravosuđa i Oružanih snaga BiH.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt govorio je za lokalni njemački medij Obernzenn o aktuelnoj poziciji koju obavlja, ali i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Obernzenn se bavio funkcijom koju Schmidt trenutno obavlja u BiH i mogućnostima koje mu ta funkcija pruža. Međutim, njemački list navodi da, iako Schmidt ima ovlasti koje se pružaju i do toga da može smijeniti određene političare, situacija je znatno komplikovanija.

“Situacija se u posljednje vrijeme promijenila, jer pojedini političari namjerno krše Ustav, provociraju i njihova agresivna retorika produbljuje ionako komplikovan pravni sistem. Međutim, to ne znači da se situacija ne može dovesti pod kontrolu”, rekao je Schmidt.

Nakon toga, list se osvrnuo i na aktivnosti Milorada Dodika, koji je najavio povlačenje RS-a iz centralnog poreskog sistema, državnog pravosuđa i Oružanih snaga BiH.

Da li će Schmidt ići do ekstrema i smijeniti Dodika? Ne isključuje ništa, navodi se.

“Kada je u pitanju mir u ovoj zemlji, to ima neposredan utjecaj na susjedne zemlje. Onda morate iskoristiti sve mogućnosti i po potrebi otvoriti ladicu”, rekao je Schmidt.

Nakon toga, novinari su se osvrnuli i na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, kojoj Schmidt nije prisustvovao, ali je njegov izvještaj pročitan. Na pitanje zašto je Rusija tražila zabranu obraćanja, visoki predstavnik ističe kako su stvari komplikovane.

“Sve je veoma komplikovano”, rekao je Schmidt ranije u smislu srpsko-ruskih veza i posljedica po političku situaciju u regiji.

“S obzirom na to da se radi o budućnosti zemlje, ovdje je riječ o mnogo većoj stvari. Ovdje nije riječ o oblastima kao što su prehrana, poljoprivreda i okoliš, već pitanja pomirenja i raskida s ratnom prošlošću.”

Na kraju intervjua osvrnuli su se i na zakon koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina, koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Novinari ističu kako je zakon unio pometnju u jedan dio zemlje, ali Schmidt je izrazio želju da Parlament BiH donese domaći zakon koji bi zamijenio “Inzkov zakon”.

“Parlament BiH trebao bi donijeti svoj zakon koji poštuje evropske i međunarodne standarde. Ako to uspije, Inzkov zakon se može poništiti”, rekao je Schmidt.

Na pitanje da li vidi opasnost od rata u BiH u ovom trenutku, Scmidt naglašava.

“Trenutna situacija je opasna i delikatna, ali ne vidim opasnost od rata kao 1992. godine. Međutim, slažem se da EU i NATO moraju poslati ohrabrujući signal i pružiti pažnju i svoje prisustvo u ovom dijelu regije. Cilj uvijek mora ostati isti – da se mladim i dobro obrazovanim ljudima ponudi profesionalna i privatna perspektiva u vlastitoj zemlji. Vladavina prava je također važan aspekt, ali promjene na političkoj sceni moraju doći od stanovnika”, zaključio je Schmidt, prenosi Klix.
Zadnje objave

Dodik: Nastavljamo sa politikom vraćanja nadležnosti, nema povratka u državne institucije sve dok…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da politika RS-a “ostaje politika vraćanja nadležnosti”, ka oi da na...

(VIDEO) Srpski političar traži reakciju međunarodne zajednice jer je Hamdija Abdić Tigar prošetao Prijedorom

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac najoštrije je osudio, kako je naveo, lokalne vođe SDA u Prijedoru i Hamdiju Abdića Tigra, te naveo...

MIJATOVIĆ ALARMANTNO: „Dodik i njegov režim su izvršili udar na Ustavni poredak BiH i zbog toga moraju krivično odgovarati, Čović i dalje insistira na...

U momentu kada se lomi budućnost BiH, svi koji pristanu na pregovore sa onima koji su narušili Ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum, sa...

MIJATOVIĆ SE OGLASIO NAKON STRANAČKOG SKUPA U GRADIŠCI: “Oni koji od Bošnjaka u RS prave Palestince u sopstvenoj državi…”

– Sinoć su u punoj sali Doma kulture u Gradišci Bošnjaci i Srbi i Ostali, pokazali da je moguće biti građanin BiH a ostati...

DRAGAN BURSAĆ OTVORENO: Vučić je Dodiku zavrnuo ruku jer se nalazi u problemima, potez gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića ne miriše na dobro…

Profesor filozofije, novinar i kolumnist iz Banje Luke Dragan Bursać govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o aktualnim društveno-političkim temama u Bosni i Hercegovini i...