SCHMIDT U MAT POZICIJI: Nema podršku EU. Spremaju se veliki protes
Evropska unija ne podržava namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne opsežne izmjene Ustava entiteta FBiH, te Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Naredne sedmice će se znati da li će visoki predstavnik posegnuti za svojim ovlastima. Sagovornici ocjenjuju da bi i nametanje i nenametanje nanijelo ogromnu štetu samom visokom predstavniku.

Evropska unija ne podržava namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne opsežne izmjene Ustava entiteta FBiH, te Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“To bi bilo u suprotnosti sa svime što radimo.

Posebno bi bilo suprotno dogovoru koji su lideri stranaka iz Bosne i Hercegovine postigli s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom od 12. juna ove godine”, rečeno je za Politicki.ba iz diplomatskih izvora.

Najava korištenja Bonskih ovlasti izazvala je (ne)očekivanu buru.

Danas, Christian Schmidt je u pat poziciji.

Ukoliko ne djeluje, narušio je vlastiti kredibilitet.

Ukoliko djeluje, izgubit će podršku značajnog dijela Vijeća za provođenje mira, ali i javnosti.

Kako saznajemo, ukoliko ne odustane, Schmidt će se suočiti s masovnim protestima u Sarajevu. Oni se već pripremaju.

Visoki predstavnik je danas u Bavarskoj gdje prisustvuje velikoj konferenciji Kršćansko-socijalne unije. Događaj želi iskoristiti da bi dobio podršku barem dijela država EU. No, kako tvrde diplomatski izvori Politicki.ba, ne ide mu baš od ruke.

“Nezadovoljna je i Hrvatska. Oni nisu dobili ono što su željeli”, tvrde sagovornici Politicki.ba.

Ako je suditi po situaciji u međunarodnoj zajednici u BiH, većina diplomata je dvostruko iznenađena. S jedne strane, iznenadila ih je nakana visokog predstavnika da tako temeljito promijeni izborna pravila nešto malo više od dva mjeseca od održavanja izbora.

S druge strane, iznenadila ih je žestina reakcija iz Sarajeva i jedinstvo stranaka u osudi onoga što je mogući izgled Schmidtove odluke.

Iz OHR-a se ne oglašavaju.

Sudeći po informacijama koje procure iz te institucije, sve je na visokom predstavniku.

Odluka je spremna.

Politicki.ba imao je uvid u kompletan njen tekst.

S jedne strane, njen “duh” je da se uklone svi dosadašnji mehanizmi blokade koje je HDZ BiH izdašno koristio.

Uvode se rokovi, mehanizmi za odlučivanje…

Želi se i osigurati da Ustavni sud entiteta F BiH od 1. januara ne bude u blokadi, jer zadnji član tog tijela, koji je značio i kvorum za odlučivanje, po sili zakona odlazi u penziju.

S druge strane, odluka donosi potpunu dominaciju HDZ-u u oba doma naroda – federalnom i državnom. To se objašnjava činjenicom da “nema pluralizma unutar hrvatskog naroda u BiH”.

Kako Politicki.ba saznaje, OHR o najavljenom nametanju nije konsultirao Venecijansku komisiju.

No, moguće je da će se obratiti i toj instituciji. Ovisno od njihovog stava, ako do komunikacije dođe, mogla bi ovisiti i finalna odluka visokog predstavnika.

Christian Schmidt suverni je vlasnik Bosnkih ovlasti.

On jeste taj koji odlučuje hoće li ih i kada koristiti i stav PIC-a nije obavezujući.

Ako se odluči da ih upotrijebi ih, onda bi taj potez morao povući najkasnije do kraja sljedeće sedmice.

“Stvari su otišle predaleko, a nisu dobro pripremljene. PIC je zasijedao prije dva dana. Jeste li primijetili da nije bilo kominikea? Nije ga bilo jer nije bilo saglasnosti. EU je kategorički protiv.

Protiv je i Vlada Njemačke. To što je naumio Schmidt protivno je poziciji Vlade. Protivno je i nedavno usvojenoj Rezoluciji o BiH koju je podržala i Schmidtova stranka – CSU”, tvrdi jedan od sagovornika Politicki.ba.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...