SCHMIDT PISAO ČAVARI I NJEGOVIM ZAMJENICIMA: Evo čime su ga razočarali i šta hitno traži
U pismu upućenom Marinku Čavari, Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kao i članovima kolegija federalnog parlamenta, Schmidt ističe kako je razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH kao i članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojemu poziva da imenuju sudije u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

U pismu upućenom Marinku Čavari, Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kao i članovima kolegija federalnog parlamenta, Schmidt ističe kako je razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH.

“Pišem vam duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenujete sudije na četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, što ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti. Konkretno, sa samo četvero od sedam sudija, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nema kvorum i blokirano je”, upozorio je Schmidt.

Istakao je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva upražnjena mjesta te da je 16. oktobra 2019. godine dostavilo listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine.

Pismo Schmidta upućeno predsjednicima i potpredsjednicima FBiH
“Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze. Pozivam Vam da bez daljeg odlaganja, imenujete sudije za upražnjena mjesta. Samo postupanjem u skladu sa Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za pronalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje”, napisao je u pismu Schmidt.

Visoki predstavnik je naglasio kako će se nastaviti baviti pitanjem imenovanja sudija, da tu problematiku shvata veoma ozbiljno te da je ona njegov prioritet.

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...