Šarović: Dodik ide na kartu kao i posljednjih godina, kako ne može osvojiti na izborima glasove, onda kupuje ljude i preletače
Kaže da je Dodik navikao na takav način vladanja i da bar 10% glasova kupuje svake izbore.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović govorio je o predizbornoj kampani koja se zahuktava u BiH, a koja je posebno napeta među rivalima u Republici Srpskoj. Komentarisao je i nametnute izmjene Izbornog zakona visokog predstavnika Chistiana Schmidta i može li opozicija u RS dočekati izbore jedinstvena.

“Banjac, Stevandić, Čavić… kupljeni su”

Danima svjedočimo twitter prepisci lidera političkih stranaka u RS. Mirko Šarović i Mladen Borenović (PDP) su ušli u raspravu sa članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Sve nam govori da je predizborna kampanja na vratima uoči oktobarskih izbora. Šarović je komentarisao tvit Dodika u kojem je napisao da ni stranke iz kojih dolaze Borenović i Šarović svojim liderima neće dati podršku.

“Ja mislim da vjerovatno Dodik ide na kartu kao i posljednjih godina, kako ne može osvojiti na izborima glasove, onda kupuje ljude i preletače. On trenutno blefira, a to ne znači da možda na nekoga računa. Ja mislim da se on okitio s tim ljudima – Banjac, Stevandić, Čavić i ne znam ko više ne. I oni su kupljeni. Ja mislim da je takvih sve manje. Rekli smo svima da ako ne dijele s nama tu politiku, svoju karijeru tražite negdje drugo”, kaže Šarović.

Kaže da je Dodik navikao na takav način vladanja i da bar 10% glasova kupuje svake izbore.

“To je vjerovatno način funkcionisanja vladanja. Nama trebaju najsposobniji i oni koji mogu dati doprinos. Dodiku treba brojka i on nadomještava kupovinom. On upravlja resursima i to koristi, krade javne resurse i to što dijeli novac 100 maraka i to je jedan vid krađe i to je kupovina glasova. To će u jednoj mjeri da utječe na ishod, ali je moja procjena u da se inače kupi 10 posto glasova preko javnih preduzeća, ministarskih pozicija. To je mašina za kupovanje glasova. To je sistem kako se kupuje povjerenje jednog djela građana, jer on nema nikakve sankcije za to što radi”, dodaje Šarović.

Retorika vladajućih je da je opozicija izdajnička, da nisu patriote i da koaliraju sa Bošnjacima.

“Ja mu kažem, onaj koji krade nije patriota i on je izdajnik koji potkopava javne resurse i to je način kako da pobjegne od realnosti. To će raditi i ovaj put ako ga ne spriječimo. U jednoj značajnoj mjeri hoćemo, ali ne u potpunosti. Spremili smo se bolje i odlučnije i skršićemo svaki pokušaj krađe, proganjaćemo ih, ako treba i fizički ćemo spriječiti krađu”, kategoričan je Šarović.

O nametnutim odlukama visokog predstavnika oko izmjena Izbornog zakona, Šarović kaže da iako ne prihvataju odluke Schmidta, ove izmjene su dobre i mogu spriječiti izborni inžinjering i da bi bilo odlično sa su ga domaći politički lideri izabrali.

“BiH od rata ima protektora i žalosno je što ne ide naprijed. Visoki predstavnik nam ne treba i to je loše sa BiH. On neće stati i vidio je da nažalost to uspijeva. Zbog nesposobne vlasti sve više ljudi podržava da nam neko drugi kroji politiku”, kaže Šarović.

Za kraj je komentarisao i saopćenje ambasade Izraela da podržavaju nametnute odluke Schmidta oko izmjene Izbornog zakona koji je izazvao burne reakcije u Sarajevu, i stava je da rješenje moraju tražiti političari iz BiH, a ne da to rješavaju protektori, piše N1.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...